Най-малко 127 загинаха при земетресение в Северен Китай

Президентката на Тайван изказа съболезнованията си в публикация в социалната мрежа X

Земетресение в Китай
Земетресение в Китай Източник: Синхуа

Най-малко 127 души загинаха снощи при земетресение в Северен Китай, а на служителите на спасителните служби се наложи да работят при минусови температури, предаде Синхуа. 

 

Китайската агенция съобщи днес, че повече от 500 души са пострадали при труса с магнитуд 6,2 в провинцията Гансу. Според данни на Американския геологически институт трусът е бил с магнитуд 5,9 и регистриран вчера в 23:59 часа.

 

Най-малко 113 души загинаха в община Цзишишан, провинция Гансу, а в съседната провинция Цинхай се съобщава за 13 смъртни случаи. Трусове са били усетени и в Ланджоу, столицата на провинцията. 

 

Китайският президент Си Цзинпин призова да се направи всичко възможно, за да бъде спасен животът на хората. Очевидци казаха пред Синхуа, че земетресението е причинило щети на около 6000 къщи, пътища и друга инфраструктура в Цзишишан, a по данни на местни власти в цялата провинция Гансу са нанесени щети на 155 393 къщи. Няколко села са останали без ток, а водоснабдяването е прекъснато в район, смятан за един от най-бедните в Китай.

 

През днешния ден са усетени няколко вторични труса. Провинция Синцзян, съседна на Гансу, е била ударена от земетресение с магнитуд 5,5. Противопожарната и спасителната служба в провинцията изпрати доброволци в региона, а железопътният оператор спря влаковете. 

 

Китайската държавна медия публикува кадри с хора, които излизат от домовете си и стоят отпред, увити в одеяла при ниски температури. Държавната телевизия показа кадри на служители на спасителната служба, които търсят оцелели из рухналите сгради. Според местната метеорологична служба се очаква днес температурите в Цзишишан да стигнат -10 градуса. 

 

Президентката на Тайван изказа съболезнованията си в публикация в социалната мрежа X. "Искрените ми съболезнования за всички, загубили близките си при земетресението в Северозападен Китай", написа тя. "Молим се всички засегнати да получат необходимата помощ и се надяваме на бързо възстановяване. Тайван има готовност да окаже помощ в усилията за справяне с бедствието", се казва в изявлението на Цай Ингвен. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени