Най-малко 42 са жертвите на израелския обстрел в ивицата Газа за изминалото денонощие

Възпрепятствано е ваксинирането срещу полиомиелит

Газа
Газа Източник: Facebook

Най-малко 42 са жертвите на израелския обстрел в ивицата Газа за изминалото денонощие. Здравното министерство на радикалната палестинска групировка "Хамас", която бе установила контрол над анклава от 2007 г., и Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че заради ударите е невъзможно да започнат планираното ваксиниране срещу полиомиелит (детски паралич). Здравната кампания е възпрепятствана от масовото разселване на палестинци и от липсата на достъп до всички нуждаещи се.

 

Според медици и местни жители израелските сили настъпват усилено в северната част на ивицата Газа, като обсаждат болници и бежански лагери и разпореждат евакуация на населението на юг. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха операцията си в Северна Газа преди три седмици, като целта е да попречат на бойците на "Хамас" да се прегрупират.

 

Действията на израелските военни се засилиха след смъртта на лидера на радикалното палестинско движение Яхия Синуар, смятан за стратега на кръвопролитното нападение срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, дало началото на войната в Газа.

 

В петък израелската армия обяви, че е прехвърлила още едно подразделение в района на бежанския лагер в Джабалия, в северната част на анклава. Здравното министерство на "Хамас" съобщи, че най-малко 650 души са убити, откакто започна израелската операция в Северна Газа.

Още от "Светът"

САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи; Зеленски благодари на Г-7 за новата помощ за общо $50 мл

Сега Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да обременяваме данъкоплатците, заяви в изявление американският президент Джо Байдън.

Прочетете повече прочетете повече

Лукашенко контра на Путин: Привличането на военнослужещи от трети страни ще доведе ескалация на конфликта в Украйна

Коментарът на Лукашенко бе по повод изявлението на САЩ, които за първи път обявиха, че са се запознали с доказателства за присъствието на 3000 севернокорейски военнослужещи в Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени