Най-малко 47 са загиналите при руския терористичен удар в Полтава (ВИДЕО)

Други 206 са ранени

Разрушеното военно училище в Полтава
Разрушеното военно училище в Полтава Източник: Telegram

Две руски балистични ракети са ударили образователен център и болница по-рано днес в град Полтава. Най-малко 47 души са загинали, а други 206 са ранени, съобщи Олена Зеленская.

 

 

Нападението е едно от най-смъртоносните от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г.

 

 

Във видеообръщение в канала си в "Телеграм" украинският държавен глава каза, че местният Институт по комуникациите е частично разрушен и много хора са били затиснати под развалините. Текат спасителни операции, съобщи още Зеленски.

 

Десетки са загиналите, а стотици ранените
Десетки са загиналите, а стотици ранените Източник: Telegram

Ракетният обстрел е извършен съвсем кратко време, след като е прозвучала сирената за предстоящо въздушно нападение, казват от министерството на отбраната на Украйна. Така много хора са пострадали, докато са се насочвали към убежищата, добавиха от Киев и нарекоха нападението "варварско". 

 

 

Полтавският институт по комуникации - военен университет за подготовка на офицери - постави на страницата си във "Фейскбук" изображение на траурна свещ, без да прави изявление. Зеленски заяви, че ще се проведе разследване.

 

Руски канали в "Телеграм" твърдят, че целта на нападението е бил тренировъчен център на украинската армия и че всички жертви са военни. Популярният канал "Рибар" твърди, че "в резултат от атаката са прекъснати важни комуникационни линии и са елиминирани експерти по кибервойната". Много от руските канали съобщават, че атаката е извършена с балистични ракети "Искандер". Информацията от тези източници не може да бъде потвърдена за момента.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени