Най-мощната за последните четири години американска военноморска групировка навлезе в Черно море

През последните дни Съединените щати вкараха в Черно море още един военен кораб с крилати ракети на борда, пише в. "The Times"

Най-мощната за последните четири години американска военноморска групировка навлезе в Черно море
Най-мощната за последните четири години американска военноморска групировка навлезе в Черно море Източник: ТАСС

ВМФ на САЩ повиши нивото на своето присъствие в Черно море няколко дни, след като новото американско ръководство предупреди Москва, че ще действа твърдо против руската агресия в региона.  Миналата неделя в Черно море навлезе есминецът "Портър", който носи крилати ракети на борда си. Той се присъедини към друг американски кораб - "Доналд Кук". Те са съпровождани от кораба-цистерна "Ларами". И трите кораба се присъединиха към други военноморски съдове на НАТО, които се намират в Черно море и изпълняват рутинни патрулни действия и военни учения. По такъв начин американският военно-морски контингент в Черно море достигна най-големите си размери от 2017 г. насам.

 

Руснаците разположиха противоракетната система "Бастион" в Крим, с обяснението, че възпират тази ВМС групировка на САЩ. Москав също така изпрати един от своите военни кораби, "Адмирал Макаров", да участва във военни учения в този район на Черно море. Ученията включват откриване и обезвреждане на въздушни цели, а така също радио-електронна борба с акцент разрушаване на електронните комуникации на противника. От своя страна в специално свое изявление, Шести американски флот заяви:
"Крайната цел на нашите действия е да се подобри до съвършенство нашата съвместна (с корабите на НАТО в Черно море) система за ПВО, за да можем да защитаваме по-добре корабите от ВМС на САЩ". Представител на НАТО добавя, че алиансът усилва военното си присъствие в Черно море "в отговор на незаконната анексия от Русия на украинския полуостров Крим, а така също продължаващото нарастване от страна на Русия на нейните ВМС в Черно море". 

 

Три от шестте държави, граничещи с Черно море, са членове на НАТО - Турция, Румъния и България. А Украйна и Грузия си сътрудничат много активно с алианса, вкл. като участват редовно в матеври на НАТО в региона. Русия, която е шестата страна, имаща черноморско крайбрежие, започна да разширява своето присъствие от 2008 г. насам, когато анексира два региона на Грузия, вкл. Абхазия, грузинска крайморска провинция. Окупацията на Крим й позволи да увеличи силата на своя Черноморски флот, базиран в Севастопол. Москва активно използваше своя ВМФ за поддръжка на участието си в операции в Сирия. 
Русия активно милитаризира Кримския полуостров, разполагайки там след 2014 г. 30 000 войници, или три пъти повече отколкото преди анексията.

 

Освен това тя построи мост над Керченския полуостров, с който съедини Крим с основната руска територия. Това и позволи да контролира дсотъпа на чужди кораби до Азовско море, макар че подписаният от Русия и Украйна договор през 2003 г. уж гарантираше безпрепятствения достъп на кораби от двете страни в този пролив. През ноември 2018 г. Русия завладя три украински кораба и задържа екипажите им (24 души) 8 месеца под арест, след което ги върна на Украйна в рамките на процес за обмен на пленници. А самите кораби бяха върнати на Украйна чак през ноември 2019 г. 

НАТО усилва своите патрулирания и учения в региона на Черно море, алиансът разположи изтребители на базата "Михай Колчегану", която се намира близо до Констанца. 

Последният проблем пред НАТО е стоплянето на отношенията на Турция с Русия, който особено се засили с покупката от Анкара на системата за ПВО С-400. Турция даже успя вече да изпробва тази система през октомври м.г. в района на гр. Синоп, на черноморското крайбрежие. 


Източник: The Times

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени