Най-мощният американски дрон е летял безпрецедентно близо до Крим по време на украинските удари по руски цели

Дронът е кръжал в района около седем часа, преди да отлети обратно към базата си в Италия

Стратегически разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk
Стратегически разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk Източник: Twitter

Разузнавателен дрон Global Hawk, който е определян от някои като най-мощният и способен в американската армия, се е приближил безпрецедентно близо до Крим по време на последните украински удари срещу цели на руските окупатори, предаде Kyiv Post.

 

Безпилотният американски самолет е летял югозападно от главната военна база на Русия в кримския град Севастопол три часа преди украинските сили да изстрелят ракети по руски военни цели.

Дронът е кръжал в района около седем часа, преди да отлети обратно към базата си в Сигонела, Италия. Global Hawk е водещият разузнавателен дрон на САЩ. Американските специалисти по планиране на полети често го изпращат над акваторията на Черно море, но за първи път е бил толкова близо до Крим по време на удари на украинските сили срещу руската армия.

 

Докладите твърдят, че руските военни съоръжения са били атакувани, някои казват, че това са летища и самолети, а други твърдят, че руските системи за противовъздушна отбрана - дълго време основна цел за украинските планиращи удари - са били ударени.

 

Руският Telegram канал ASTRA съобщи, че най-малко две ракетни установки С-400 и поне две радиолокационни станции са били унищожени при атаките. Според независими източници твърденията на Русия, че при атаката не е имало поражения, са лъжа.

 

 

Украйна е нанесла удари по руски зенитно-ракетни комплекси в окупирания полуостров Крим, твърдят украинските военни. "В резултат от ударите, два радара на комплексите С-300 и С-400 са унищожени. Информацията за третия радар все още се уточнява", ГЩ на ВСУ.

 

През последните две години от пълномащабното нахлуване на Русия Украйна нанесе множество въздушни и военноморски удари по руски цели в Крим и нанесе значителни щети на флота на Москва в Черно море.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени