"Най-смъртоносният" американски пилот на F-16 се готви да воюва в Украйна срещу рашистите

Подполковникът от резерва на ВВС на СЩ Дан Хемптън е убеден, че самолетите F-16 биха могли много силно да променят хода на войната

Пилотът Дан Хемптън
Пилотът Дан Хемптън Източник: Zonanews

Най-добрият американски пилот на изтребител F-16, пенсионираният подполковник Дан Хамптън, заяви че е готов да се включи в защитата на Украйна от руската агресия.

 

"Украйна се бори срещу Русия. Това е черно-бял конфликт – добро срещу зло, няма съмнение кой е прав и кой греши... Дори сам ще отида, ще стана номер едно, можете да разчитате на мен", каза пилотът в интервю за "Гласът на Америка", цитирано от "Главред".

 

Пенсиониран подполковник е уверен, че бойните самолети F-16 могат значително да променят хода на голямата война на Русия с Украйна, но много зависи от пилотите.

 

"Украинските пилоти са страхотни пилоти, но това е много различен тип съвременен изтребител от този, с който са свикнали. Мисля, че отнема немалко време, за да се обучат, да свикнат и да овладеят нов тип самолет, особено такъв като F-16. Преди войната средно един украински пилот е имал 40-50 часа полетно време годишно. Когато летях с F-16 аз имах 200-300 часа годишно, без да броим сраженията, в които съм участвал", каза Дан Хемптън.

 

Хамптън добави, че в САЩ за всеки пилот на изтребител до момента, в който се присъедини към изтребителната ескадрила и започне да лети, са нужни около 2,5 години за обучение. За всеки пилот правителството харчи до $10 милиона.

 

"Един пилот трябва да премине през всичко - от базовото летателно училище и цялото останало обучение на F-16, F-15 или F-35 и след това да се присъедини към ескадрилата", обясни той. Хамптън смята, че украинските пилоти, които говорят английски, могат да бъдат обучени за период от 4 до 6 месеца.

 

Пилотът също така добави, че е важно Украйна да контролира въздушното пространство. "Никой никога не е печелил война от въздуха. Виждал съм да се правят опити за това и преди...Не можеш да спечелиш война от въздуха, но можеш да загубиш война, ако не контролираш въздушното пространство", каза той.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени