"Най-смъртоносният" американски пилот на F-16 се готви да воюва в Украйна срещу рашистите

Подполковникът от резерва на ВВС на СЩ Дан Хемптън е убеден, че самолетите F-16 биха могли много силно да променят хода на войната

Пилотът Дан Хемптън
Пилотът Дан Хемптън Източник: Zonanews

Най-добрият американски пилот на изтребител F-16, пенсионираният подполковник Дан Хамптън, заяви че е готов да се включи в защитата на Украйна от руската агресия.

 

"Украйна се бори срещу Русия. Това е черно-бял конфликт – добро срещу зло, няма съмнение кой е прав и кой греши... Дори сам ще отида, ще стана номер едно, можете да разчитате на мен", каза пилотът в интервю за "Гласът на Америка", цитирано от "Главред".

 

Пенсиониран подполковник е уверен, че бойните самолети F-16 могат значително да променят хода на голямата война на Русия с Украйна, но много зависи от пилотите.

 

"Украинските пилоти са страхотни пилоти, но това е много различен тип съвременен изтребител от този, с който са свикнали. Мисля, че отнема немалко време, за да се обучат, да свикнат и да овладеят нов тип самолет, особено такъв като F-16. Преди войната средно един украински пилот е имал 40-50 часа полетно време годишно. Когато летях с F-16 аз имах 200-300 часа годишно, без да броим сраженията, в които съм участвал", каза Дан Хемптън.

 

Хамптън добави, че в САЩ за всеки пилот на изтребител до момента, в който се присъедини към изтребителната ескадрила и започне да лети, са нужни около 2,5 години за обучение. За всеки пилот правителството харчи до $10 милиона.

 

"Един пилот трябва да премине през всичко - от базовото летателно училище и цялото останало обучение на F-16, F-15 или F-35 и след това да се присъедини към ескадрилата", обясни той. Хамптън смята, че украинските пилоти, които говорят английски, могат да бъдат обучени за период от 4 до 6 месеца.

 

Пилотът също така добави, че е важно Украйна да контролира въздушното пространство. "Никой никога не е печелил война от въздуха. Виждал съм да се правят опити за това и преди...Не можеш да спечелиш война от въздуха, но можеш да загубиш война, ако не контролираш въздушното пространство", каза той.

Още от "Светът"

Дори в руската Дума признаха, че Путин не е достигнал нито една от целите си в Украйна

Това заяви първият зам.председател на комитета на държавната Дума по СНГ, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците, както и член на "Единна Русия" Константин Затулин

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

Новодоставените системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинските сили да свалят всички руски ракети, летящи по балистична траектория, заяви говорителят на украинските военновъздушни сили полк. Юрий Игнат

Прочетете повече прочетете повече

Бойци от украинския Международен легион удариха руска област с РСЗО "Град"

В района на Шебекино има боеве с използването на танкове, а бойците от Руския доброволчески корпус унищожават съпротивляващите се 20 руски граничари и 20 мобилизирани от ВС на РФ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени