Найджъл Фараж заяви, че Западът е провокирал руската инвазия в Украйна

Думите на Фараж за Украйна предизвикаха незабавно осъждане

Найджъл Фараж
Найджъл Фараж Източник: X

 Лидерът на британската дясна партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж заяви, че разширяването на изток на Европейския съюз и НАТО е предизвикало руския президент Владимир Путин да започне инвазията в Украйна, съобщи Ройтерс.

Снощното интервю на Фараж по Би Би Си предизвика остри критики от редица британски политици в навечерието на предстоящите на 4 юли парламентарни избори, на които се очаква реформистите да получат милиони гласове.

 

Фараж заяви, че все още държи на мнението си, публикувано в социалните мрежи скоро след началото на руската инвазия срещу Украйна през февруари 2022 г., че случващото се е "последица от разширяването на ЕС и НАТО". Същевременно той заяви, че е предвидил още през 2014 г., че ще има война в Украйна.

 

"Беше ми ясно, че постоянното разширяване на НАТО и ЕС на изток дава на този човек причина да каже на руския народ, че идват за него", заяви председателят на "Реформирай Обединеното кралство" и допълни: "Ние провокирахме войната. Разбира се, това е негова вина – той използва стореното от нас като оправдание".

 

Русия представя своята "специална военна операция" в Украйна като част от по-широка борба със Запада, който според нея иска да постави Русия на колене. Киев и Западът отхвърлят това и обвиняват Русия, че води незаконна завоевателна война.

 

Думите на Фараж за Украйна предизвикаха незабавно осъждане. Премиерът Риши Сунак каза, че Фараж "напълно греши" и го обвини в политика на умиротворяване на агресора, която излага на риск сигурността на Великобритания и нейните съюзници.

 

Фараж по-късно публикува в социалната мрежа "Екс": "Путин сгреши, като нахлу в суверенна нация, а ЕС сгреши, като се разшири на изток".

 

"Колкото по-скоро осъзнаем това, толкова по-близо ще бъдем до края на войната и осигуряването на мир", допълни британският политик.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени