NBC News: Русия създаде шпионско гнездо под носа на САЩ

Във Вашингтон руснаците се връщат към шпионските практики от времената на Студената война

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Руските разузнавателни служби увеличават присъствието си в Мексико, за да провеждат шпионски операции срещу Съединените щати, връщайки се към тактиката на Студената война. NBC News пише за това, позовавайки се на американски служители и бивши офицери от разузнаването.

 

През последните няколко години Русия добави десетки служители към посолството си в Мексико Сити, въпреки че Москва има само ограничени търговски връзки със страната.

 

Американски служители казват, че тенденцията е обезпокоителна и смятат, че масовото нарастване е насочено към засилване на разузнавателните операции, насочени към САЩ, както и пропагандните им усилия, насочени към подкопаване на отношенията между Вашингтон и Киев.

 

Според събеседниците на изданието администрацията на Байдън дори е била принудена да повдигне този въпрос пред мексиканското правителство.

 

По-рано този месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че неговата агенция и правителството на САЩ са "силно фокусирани" върху въпроса за разширяващото се присъствие на Русия в Мексико. Според Бърнс подобно внимание на руснаците към Мексико е отчасти резултат от експулсирането на руски шпиони от западните столици след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

 

"Толкова много руски разузнавачи са изгонени от Европа (...) Така че те търсят места, където да отидат и където могат да работят", каза Бърнс в Лондон този месец, когато беше попитан за вероятния шпионаж на Русия от Мексико.

Още от "Светът"

Украинското посолство в София: Крим е центъра на тежестта на европейската архитектура за сигурност. Пълното й възстановя

В рамките на Формулата за мир президентът на Украйна предложи ясна визия за постигане на цялостен, справедлив и траен мир за Украйна и света

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени