Неизвестни дронове атакуваха столицата на империята на злото, ударена е сграда на ГРУ (ВИДЕО)

От руското МО твърдят, че дроновете са украински

Ударената от дрон сграда на МО на РФ
Ударената от дрон сграда на МО на РФ Източник: Twitter

 Рано сутринта днес в различни райони на столицата на империята на злото Москва се чуха силни взривове. Градът е атакуван от безпилотни летателни апарати. 

Около 4 часа на разсъмване Telegram каналът Shot съобщи за взривове на булевард "Лихачьов", където са се чували взривове. "В сградата, където се намира "Леруа Марлен" са счупени стъклата на горните етажи. Уменно тук е "влетял" дронът", отбелязват от канала. 

 

Telegram каналите публикуват и видеоклипове, показващи дим, издигащ се от високи сгради в Москва, както и самолет, прелитащ над града със силен шум.

Агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на службите за спешна помощ, че един от дроновете е ударил сградата на бизнес център на булевард "Лихачов" в Москва. "Имаше експлозия. В резултат на инцидента по предварителна информация няма пострадали", каза източникът. Според Интерфакс са "счупени стъкла на околните сгради и частично е повреден покривът".

 

По-рано агенция ТАСС съобщи, че на "Комсомолски проспект", недалеч от сградата на министерството на отбраната, са открити останките от друг дрон.

 

Журналистът от Belincat Христо Грозев отбеляза, че един от дроновете вероятно е паднал пред Военния университет "Княз Александър Невски", където се намира щабът на отделът за киберборба на руското разузнаване, включително известната хакерска група FancyBear. Той публикува и видео, на което се вижда, че по сградата има щети.

 

Според Грозев в района се намират още "Военният университет на Министерството на отбраната и няколко строго секретни обекта на ГРУ, включително управлението на тяхната програма за нелегали".

 

 

"Ако Украйна влезе в този комплекс от сгради, символичните щети за Министерството на отбраната и ГРУ биха били много значителни", пише Грозев.

 

Роб Лий, старши сътрудник в базирания в САЩ Институт за външнополитически изследвания, написа в Туитър, че адресът на "Комсомолски проспект" 17, където са открити останките от дрона, според руските власти е "на по-малко от 200 метра от Националния център за контрол на отбраната на руското министерство на отбраната". Районите около падането на дроновете са отцепени.

 

 

Руското министерство на отбраната обвини Украйна за ударите. "Опитът на Киев да извърши нападение с два дрона срещу обекти в Москва е осуетен. Дроновете, които се опитаха да атакуват московски цели, бяха неутрализирани от средства за радиоелектронна война и се разбиха. Няма пострадали", твърдят оттам.

Украйна не е коментирала атаката на дронове.

 

Това е поредната атака с дронове срещу сгради в Москва. Най-зрелищната бе през май, когато два дрона стигнаха до Кремъл, като единият се разби в една от кулите му. Най-голямата бе на 30 май, когато три дрона се врязоха в три многоетажни сгради, а според различни съобщения бяха свалени още над 30 безпилотни апарата.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени