Непоколебимата подкрепа на САЩ за Украйна ще продължи, заяви в Киев съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан

Съливан се срещна днес в Киев с президента на Украйна Володимир Зеленски, ръководителя на кабинета на президента Андрий Йермак, министъра на отбраната Резников и други

Володимир Зеленски и Джейк Съливан
Володимир Зеленски и Джейк Съливан

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза по време на посещение в Киев в петък, че подкрепата на САЩ за Украйна ще остане непоколебима след междинните избори за Конгреса във вторник.

 

"Възнамеряваме напълно да гарантираме, че ресурсите са налице, както е необходимо и ще получим двупартийна подкрепа, за да се случи това", каза той пред репортери по време на брифинг в администрацията на украинския президент.

 

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан
Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Операцията за освобождаването на Херсон бе една от оснавните теми, обсъждани по време на неговата визита. "Имах възможност да получа докладите от военните ръководители на Украйна относно планирането на тези усилия (за освобождаването на Херсон, бел. ред.). Американските военни се намират в тесен контакт с украинските и обсъждат всичко това. Не е моя раота да оценявам ситуацията на бойното поле. Моята задама е, да се убедя, че ние предоставяме на Украйна това, от което тя се нуждае", подчерта Съливан.

 

Съливан се срещна днес в Киев с президента на Украйна Володимир Зеленски, ръководителя на кабинета на президента Андрий Йермак, министъра на отбраната Резников и други, за да подчертае непоколебимата подкрепа на САЩ за Украйна и нейния народ, докато те защитават своя суверенитет и териториална цялост.

 

Съливан обяви допълнителния пакет от 400 милиона долара помощ за сигурността, който включва обновени танкове T-72, безпилотни летателни апарати и обновяване на 250 ракети земя-въздух HAWK за евентуално прехвърляне в Украйна.

 

Той също така потвърди продължаващото предоставяне на икономическа и хуманитарна помощ, както и продължаващите усилия с партньорите да се държи Русия отговорна за нейната агресия.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени