Непризнатата република "Нагорни Карабах" прекратява своето съществуване от 1 януари

"Президентът на Карабах" Самвел Шахраманян разпореди разпускането на всички държавни учреждения и организации от началото на 2024 г.

Нагорни Карабах
Нагорни Карабах Източник: УНИАН

Непризнатата република "Нагорни Карабах" прекратява своето съществуване. Нейният "президент" Самвел Шахраманян разпореди разпускането на всички държавни учреждения и организации от 1 януари 2024 г. със свой указ. 

 

На населението на Карабах, вкл. тези, които се намират извън пределите на републиката, е препоръчано да се "запознае с условията за реинтеграция, който Азербайджан предоставя, за да могат да приемат самостоятелно и индивидуално решение относно възможността за живеят в Нагорни Карабах", се казва в указа. 

 

Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци. 

 

Преди азербайджанската военна операция Нагорни Карабах имаше население от 120 хиляди души. Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

 

 Повече от 100 души остават в неизвестност в Нагорни Карабах след експлозията в склад за гориво, щурмуван от местни жители в понеделник вечерта в разгара на изселването към Армения, посочва АФП. До момента е потвърдена гибелта на 68 човека. Ранени бяха 290 души.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени