Несъкрушими: Операта в Киев с премиера на "Травиата" под звуците на сирени за въздушна тревога

Залата е била претъпкана. 8 минути преди финала всички трябва да потърсят бомбоубежище, но въпреки това отделят време за овации

Операта в Киев
Операта в Киев Източник: Сайтът на Операта

Оперна премиера по време на война. Националната опера в Киев показа снощи новата си постановка на "Травиата". Спектакълът се появява на сцената с осем месеца отлагане. За емоциите около тази премиера по време на война разказва сопраното Тамара Калинкина.

 

В Киев чакат своята нова "Травиата" с нетърпение още миналата година, преди да избухне войната. Премиерата обаче така и не вижда бял свят.

 

"Тази постановка беше планирана за март месец миналата година, но войната започна през февруари. И във връзка с тези трагични събития бяхме принудени да я отложим за неопределено време. Никой не знаеше кога ще можем да възстановим работа.

 

Това, което се случи вчера за мен, е героическа постъпка, геройски подвиг на цялата трупа, на ръководството и разбира се на зрителите, които бяха в залата, а тя беше пълна", казва оперната прима Тамара Калинкина, която изпълнява ролята на Виолета.

 

Трупата възстановява репетициите в началото на октомври. За съжаление и руснаците възстановяват въздушните удари над Киев точно тогава.

Операта в Киев отвътре
Операта в Киев отвътре Източник: Сайтът на Операта



"Беше безумно трудно да репетираме. Много от хората например не успяваха да идват, защото човек тъкмо се подготви да излезе от вкъщи и обявяват тревога. Публичният транспорт спира и ти автоматично не можеш да отидеш на работа. Репетициите закъсняваха или направо се отменяха.

 

Имаше дни, когато пристигахме и бяхме принудени да чакаме, а тревогите ставаха все по-дълги. Минимумът беше половин час, но имаше тревоги по два, а даже и по четири часа. Слава богу, такива бяха малко, но имаше дни в които пристигахме и час, два просто чакахме да започне репетицията", разказва Тамара Калинкина.

 

Трупата обаче е решена този път "Травиата" да не бъде отложена при никакви обстоятелства. Но и премиерата не минава, без на артистите и публиката да бъде напомнено, че извън театъра войната не е спряла дори за миг.

 

"За първи път в историята на операта "Травиата" Виолета остана жива. За съжаление бяхме принудени да прекъснем спектакъла 8 минути преди финала, защото започна тревога и ръководството взе решение всички да се евакуират в бомбоубежището, което се намира в театъра. За първи път в живота ми ние прекъснахме спектакъл заради тревога.

 

Тя започна да се предава по залата, сигналът тръгна по телефоните, един след друг. Спряхме на финалния дует на Виолета и на Алфред. Главният диригент беше принуден да прекъсне спектакъла. Хората станаха и започнаха овации, не знаеха ще могат ли да догледат спектакъла или не. Всички разбираха, че тревогата може да продължи както 15 минути, така и 30 минути, така и 4 часа".

 

Публиката не успява да чуе финала на "Травиата". Но за Тамара това е хубав знак. Останалата жива Виолета ѝ подсказва, че за родината ѝ има надежда.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени