Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб в Оманския залив

Иран стои зад експлозията на израелския кораб "Helios Ray" в Оманския залив. Това обвинение отправи премиерът на Израел Бенямин Не...

Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб
Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб Източник: Twitter

Иран стои зад експлозията на израелския кораб "Helios Ray" в Оманския залив. Това обвинение отправи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от вестник "Аарец". "Това несъмнено е иранска операция, очевидно е", коментира Нетаняху. Запитан дали Израел ще отвърне, той отговори:

"Запознатите сте с политиките ми".

 

Нетаняху заяви още, че Иран е "най-големият враг на Израел и ние ги удряме в региона". Премиерът добави, че Израел е заявил пред САЩ, че Йерусалим няма да позволи на Техеран да се сдобие с атомни оръжия, без значение какви условия са договорени при някое потенциално споразумение. "Иранците няма да притежават ядрени оръжия, със или без споразумение. Заявих това и пред моя приятел Байдън", поясни Нетаняху.

 

Миналата седмица бе съобщено за експлозия на израелския товарен кораб MV Helios Ray. Вчера началникът на Генералния щаб на Израел Авив Кохави коментира, че за Израел атаката е "напомняне, че Иран разпространява тероризъм и действа срещу цивилни мишени". В събота военният министър Бени Ганц коментира, че вероятно иранците стоят зад атаката.

Според източници ВМС на Революционната гвардия на Иран са изстреляли една или две ракети по кораба, докато е бил в близост до Ормузкия проток. По-рано днес бе съобщено, че Израел е бомбардирал позиции на Иран в Сирия. САЩ направиха същото в арабската държава в четвъртък.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени