Нетаняху "повече вреди на Израел, отколкото му помага", заяви американският президент Байдън

Той трябва да обърне повече внимание на изгубения живот на невинните хора, който е бил последствие от предприетите действия, добави американският президент

Джо Байдън-Бенямин Нетаняху
Джо Байдън-Бенямин Нетаняху Източник: Колаж/Zonanews

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви снощи, че според него израелският министър-председател Бенямин Нетаняху "повече вреди на Израел, отколкото му помага" с подхода в своята война в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

 

Американският лидер изрази подкрепата си за правото на Израел на самозащита след нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, но каза по адрес на Нетаняху, че "той трябва да обърне повече внимание на изгубения живот на невинните хора, който е бил последствие от предприетите действия".

 

Байдън, който от месеци предупреждава Израел, че ще загуби международна подкрепа заради растящия брой на цивилните жертви в ивицата Газа, даде интервю за Джонатан Кейпхарт от телевизионния канал "Майкрософт Ен Би Си". АП посочва, че тези негови изявления говорят за обтегнатите му отношения с Нетаняху.

 

По повод броя на жертвите в Газа, които според здравното министерство на контролиращата анклава групировка "Хамас" вече е около тридесет и една хиляди души, Байдън каза, че "това противоречи с позицията на Нетаняху". "И аз мисля, че е голяма грешка", каза американският държавен глава.

 

Той добави, че евентуално нахлуване на израелските сили в граничния с Египет град Рафах в ивицата Газа, където са намерили убежище над 1,3 милиона палестинци, за него е "червена линия".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени