Нетаняху с ултиматум към "Хамас": Няма да прекратим огъня, докато не бъдат върнати всички над 240 заложници

Хамас систематично използва болници като част от своята военна машина, каза пред репортери главният израелски военен говорител вицеадмирал Даниел Хагари

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху Източник: IDF

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа, докато не бъдат върнати всички над 240 заложници, пленени от Хамас по време на нападението на 7 октомври, съобщи "Гардиън".

 

"Няма да има прекратяване на огъня без връщането на нашите заложници, казваме това както на нашите врагове, така и на нашите приятели. Ще продължим, докато не ги победим", заяви Нетаняху пред екипажите на въздушните и наземните сили във военновъздушната база "Рамон" в южната част на Израел. Така Нетаняху потвърди и позицията на правителството.

 

Междувременно израелската армия обяви, че извършва "масирани удари", които "ще продължат през следващите дни" в ивицата Газа, и добави, че е разполовила палестинската територия, предаде БТА.

 

"В момента се извършват масирани удари, които ще продължат тази вечер и през следващите дни", заяви в неделя вечер говорителят на армията Даниел Хагари.

 

Той допълни, че израелските сили, действащи на територията, са я разрязали на две – южна и северна част. "След 30-дневна война между Израел и палестинското ислямистко движение обкръжаването на северната част на територията и фактическото ѝ отделяне от южната част на ивицата Газа е важен етап от операцията, провеждана от израелските сили", подчерта Хагари.

 

Правителството на Хамас в Газа заяви от своя страна, че израелската армия е извършила "интензивни бомбардировки" в неделя вечерта около няколко болници в северната част на Ивицата Газа, малко след като телекомуникациите са били прекъснати.

 

Ударената с ракети болница в Газа
Ударената с ракети болница в Газа Източник: Telegram

"В продължение на повече от час около болниците имаше интензивни бомбардировки", заяви Салама Маруф, ръководител на медийната служба на правителството на Хамас.

 

Според Маруф в района на най-голямата болница на палестинската територия – "Ал-Шифа", са нанесени особено силни удари.

Бомбардировките бяха извършени, след като израелските военни за пореден път обвиниха Хамас, че използва болници във военната си кампания срещу Израел.

 

Израелските въоръжени сили заявиха в неделя, че са разкрили мрежа от тунели на "Хамас", командни центрове и ракетни установки под и в близост до болници в Северна Газа.

 

"Хамас систематично използва болници като част от своята военна машина", каза пред репортери главният израелски военен говорител вицеадмирал Даниел Хагари.

 

Терористи от Хамас
Терористи от Хамас Източник: Telegram

Ислямистката групировка "Хамас" отрича тези обвинения и обвинява Израел, че разпространява лъжи, посочва Ройтерс. Ръководителите на 18 организации, сред които УНИЦЕФ, Световната програма по прехраната и Световната здравна организация, изразиха съжаление за броя на жертвите във войната между Израел и "Хамас". Те направиха рядко съвместно изявление, в което призоваха за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня".

 

Тя беше предизвикана от нападение на палестинското ислямистко движение на израелска територия, извършено на 7 октомври. Тогава бяха убити над 1400 души, предимно мирни граждани. По данни на "Хамас" от началото на войната при непрестанните израелски бомбардировки са загинали 9 770 души. Половината от тях са деца.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени