Нетаняху: Ще има атака в Рафах, няма друг начин да унищожим "Хамас"

Белият дом няма да подкрепи операцията, ако израелците не представят план за гарантиране на безопасността на палестинците

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху Източник: IDF

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че остава решен да извърши сухопътна инвазия в град Рафах, където се намират много разселени палестинци, въпреки опасенията, изразени от президента на САЩ Джо Байдън.

 

След разговора на двамата лидери в понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат, че щурмуването на Рафах би било "грешка" и че Израел може да постигне военните си цели с други средства.

 

В коментарите си Нетаняху заяви, че ще изчака да чуе предложения от САЩ "от уважение към президента Байдън" за начините за защита на цивилното население в Рафах, преди да нареди операцията.

 

Въпреки това не вижда алтернатива на сухопътната офанзива, ако Израел иска да изпълни целта си да унищожи "Хамас". "Водим дебат с американците за необходимостта да влезем в Рафах, а не за необходимостта да ликвидираме "Хамас", каза Нетаняху.

 

Израелски официални лица твърдят, че Рафах, разположен на египетската граница, е последната голяма крепост на "Хамас" в Газа. Около 1,5 милиона палестинци - повече от половината от населението на Газа - са намерили убежище в Рафах, след като са избягали от сраженията в други части на територията.

 

Белият дом заяви, че няма да подкрепи операцията, ако израелците не представят надежден план за гарантиране на безопасността на палестинските цивилни граждани.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени