Нежеланият от Китай Уилям Лай е новият президент на Тайван

Лай е от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП)

Уилям Лай
Уилям Лай Източник: EPA

Досегашният вицепрезидент Лай Чин-те, известен в чужбина като Уилям Лай, ще е следващият президент на Тайван, ако изборната комисия потвърди резултата от преброяването няколко часа след като Тайван гласува на президентски и парламентарни избори. Това сочат официалните данни, които постъпват от няколко часа, на базата на 94% избирателните секции.

 

Според тях Лай, от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП), имаше преднина от почти 1 млн. пред Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай ("Гуоминдан" или КМТ) към 14 ч. българско време, с над 40% от гласовете и подкрепа от над 5.1 млн. избиратели). Също около 14 ч. кореспондентът на датското издание "Берлингске" съобщи, че Хоу е признал поражението си и се е извинил в национален ефир.

 

Вотът се наблюдава внимателно в Китай. Лай се смята за привърженик на независимостта, каквато Тайван не е обявявал формално и каквато е нежелана от Китай, който настоява, че островът е негова непокорна провинция. Победа на Лай би била бепрецедентна за ДПП - трета поред в кратката, 30-годишна демократична история на Тайван.

 

За пръв път след два мандата тази изгряла в края на еднопартийния режим организация няма да предаде властта на по-отворената към Китай КМТ. Китайската народна република никога не е владяла острова, чието самостоятелно управление води началото си от китайските националисти "Гуоминдан", избягали там след гражданската война през 40-те години на миналия век.

 

Тайван се демократизира в последните три десетилетия и докато КМТ и ДПП се редуват, те са въвлечени в сложен баланс с гиганта от другата страна на Тайванския проток. КМТ, която в по-голяма степен желае диалог и сътрудничество с Китай, обвинява ДПП, която набляга повече на собствения път на Тайван, че с действията си тласка страната към "война".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени