Нидерландия изпраща 18 изтребителя F-16 на Украйна

Това разкри премиерът в оставка Марк Рюте след телефонен разговор с президента Володимир Зеленски

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

идерландия започва подготовката за изпращането на18 изтребителя F-16 за Украйна, съобщи в платформата Х премиерът в оставка Марк Рюте след телефонен разговор с президента Володимир Зеленски.

 

"Информирах президента Зеленски за решението на нашето правителство да подготви първоначалните 18 изтребителя F-16 за доставка в Украйна. Доставката на F-16 е един от най-важните елементи на договореностите за военна подкрепа за Украйна. Освен разрешение за износ трябва да бъдат изпълнени редица други критерии, преди да може да се извърши доставката, включително изисквания за персонал и инфраструктура", пише Рюте.

 

 

Той не уточнява кога самолетите ще бъдат готови за прехвърляне на Киев. През май Нидерландия и Обединеното кралство обявиха, че събират международна коалиция, която да предостави бойни самолети на украинската армия, като през август започна обучение и на украински пилоти да летят на американските самолети.

 

В поста си Рюте споделя, че е "впечатлен от напредъка" на Украйна за започване на преговори за членство в ЕС и че е уверил Зеленски, че ще направи възможното да бъде взето решение и за продължаване на европейската финансова помощ за Киев.

 

Европейските лидери ще се съберат извънредно в Брюксел на 1 февруари, след като унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на поисканото от Европейската комисия увеличение на бюджета с 66 млрд. евро, от които 50 млрд. икономическа и военна помощ за Украйна до 2027 г. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени