Нидерландия въвежда строг локдаун, Лондон е в извънредна ситуация заради Омикрон, в Дания са затворени кината, театрите и зоологическите градини

Омикрон бързо стана доминиращ, броят на новите случаи рязко скочи

COVID-19 Омикрон вариант
COVID-19 Омикрон вариант Източник: Zonanews

Нидерландия наложи от днес сутринта нов локдаун поне до 14 януари в опит да ограничи разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, обяви премиерът Марк Рюте в събота, цитиран от световните агенции. "Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта Омикрон", каза премиерът.

 

Локдаунът ще бъде в сила най-малко до 14 януари, като може да бъде удължен след тази дата. През този период ще продължат работа само аптеките, магазините, продаващи стоки от първа необходимост, бензиностанциите, библиотеките и шофьорските курсове. Всички училища ще бъдат затворени от понеделник до 9 януари. Затварят магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, баровете, ресторантите, фризьорските салони, фитнес залите, кината, музеите, театрите и други културни и спортни обекти.

 

Мерките включват препоръка към домакинствата да не приемат повече от двама гости, а събиранията на открито също са ограничени до максимум двама души. Изключение е направено само за деня на Коледа, 25 декември.

 

Кметът на Лондон Садик Хан обяви в събота извънредна ситуация, за да помогне на болниците в града да се справят с увеличаващия се брой пациентите с Covid-19 заради бързо разпространяващия се вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс. Предприемането на тази стъпка ще позволи по-тясна координация между различните държавни служби, след като Великобритания регистрира вчера най-големия дневен ръст на броя на новите случаи на Covid-19 от началото на пандемията. Хоспитализациите и недостигът на медицински персонал се увеличават, каза Хан и добави, че след консултации е решил поради сериозността на положението да обяви днес "извънредна ситуация".

 

"Увеличаването на броя на случаите на варианта Омикрон в нашата столица е много обезпокоително", добави Хан. Омикрон бързо стана доминиращ, броят на новите случаи рязко скочи, а броят на хоспитализираните отново расте, каза кметът. Лондон е регистрирал 65 525 нови случая на коронавирус през последните седем дни, от които 26 418 за последните 24 часа, за които бяха съобщени данни.

 

Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, обяви такова извънредно положение и през януари, когато ръстът на случаите на Covid-19 заплашваше да претовари болниците. Според последни оценки на Омикрон се падат повече от 80 процента от новите случаи на Covid-19 в Лондон.

 

Заради бързото разпространение на варианта Омикрон на коронавируса от днес Дания отново затвори много от културните си обекти, предаде ДПА. От тази сутрин, спазвайки разпоредбите на правителството, няма да работят театри, кина, зоологически градини, увеселителни паркове и спортни съоръжения. Ресторантите ще могат да работят до 23 часа. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени