Нидерландски съд реши: Малайзийският самолет е бил свален през 2014 г. под контрола на Русия

Съдът осъди на доживотен затвор двама руснаци и един украинец за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Украйна преди осем години

Останките от сваления малайзийски самолет
Останките от сваления малайзийски самолет Източник: Getty Images
Нидереландски съд осъди на доживотен затвор двама руснаци и един украинец за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 г., при което загинаха всички 298 души на борда. Руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко са признати за виновни за убийство и умишлено предизвикване на самолетна катастрофа, докато руснакът Олег Пулатов е невинен, обяви главният съдия Хендрик Стеенхуис.
 
Според съда Русия е имала цялостен контрол над сепаратистите в Донбас по това време, а самолетът е бил свален с ракета руско производство. Подсъдимите по делото са трима бивши служители на руското разузнаване и един лидер на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Трима от обвиняемите са съдени задочно, а последният пледира невинен посредством адвокатите, които го представляват.
 

Всички 298 души в самолета, изпълнявал редовен пътнически полет от Амстердам до Куала Лумпур, загинаха. Повече от половината от тези хора са били нидерландци, като на борда е имало хора от общо 10 националности. Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

 

Заподозрените са били част от подкрепяните от Кремъл сепаратисти и са имали ключова роля в пренасянето на ракета БУК от военна база в Русия и разполагането ѝ на мястото на изстрелването. 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени