Нобелът за химия отиде при американец и англичани, които разгадаха модела на протеините

Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър са наградените учени

Нобеловите лауреати по химия
Нобеловите лауреати по химия Източник: Кралска шведска академия на науките

Дейвид Бейкър от Университета във Вашингтон, Демис Хасабис и Джон Джъмпър, Google DeepMind във Великобритания, бяха удостоени с Нобеловата награда за химия за изработката на компютърен модел на протеините, който ще помогне за изследването на структурата на протеините, съобщи Кралската шведска академия на науките в Стокхолм.

 

Ханс Елегрен, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките, която определя победителя, обяви наградата.


Половината награда е присъдена на Бейкър за "компютърен модел на протеините", докато другата половина се споделя от Хасабис и Джъмпър за "разгадаване на структурата на протеините", заяви академията.

 

През 2003 г. Бейкър проектира нов протеин и оттогава неговата изследователска група произвежда едно въображаемо протеиново творение след друго, включително протеини, които могат да се използват като фармацевтични продукти, ваксини, наноматериали и малки сензори, информира Euronews.

 

Хасабис и Джъмпър създадоха модел на изкуствен интелект, който е в състояние да предскаже структурата на почти всички 200 милиона протеина, които изследователите са идентифицирали.

Още от "Светът"

Тръмп е държал в скута си Путин - тайно му е предал дефицитни тестове за COVID в началото на пандемията

Разкритията са направени в най-новата книга на журналиста Боб Удуърд, който нашумя в целия свят с разкриването на аферата "Уотъргейт", довела до оставката на президента Ричърд Никсън

Прочетете повече прочетете повече

Русия плаща на бандити, за да сеят "хаос" в Европа, предупреждава шефът на британското контраразузнаване MI-5

Ръководителят на британската МI-5 Кен Маккалъм предупреждава, че Русия и Иран наемат престъпници на ниско ниво, които да предприемат саботажни мисии и атаки срещу дисиденти в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени