Нобеловата награда за мир за 2021 г. бе присъдена на двама журналисти от Русия и Филипините

Те са Дмитрий Муратов и Мария Реса

Дмитрий Муратов и Мария Реса
Дмитрий Муратов и Мария Реса Източник: EPA

Нобеловата награда за мир за 2021 г. бе присъдена днес на двама журналисти, Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия, съобщи норвежкият Нобелов комитет, предадоха Франс прес и Ройтерс. Реса и Муратов "са представители на всички журналисти, които защитават този идеал в един свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по-неблагоприятни условия", заяви в Осло председателката на Нобеловия комитет Берит Райс-Андерсен.

 

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена на 10 декември, когато се чества годишнината от смъртта на учредителя на Нобеловите награди Алфред Нобел, отбелязва Ройтерс. Главният редактор на руския вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов заяви днес, че посвещава спечелената от него Нобелова награда за мир на изданието и на убитите журналисти, работили за него, предаде Франс прес.

 

"Това не е моя лична заслуга, а на "Новая газета", на тези, които загинаха, защитавайки правото на хората на свобода на изразяване", изтъкна Муратов, цитиран от ТАСС. Това са Игор Домников, Юрий Шчекочихин, Анна Политковска, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов, каза Муратов. Муратов е един от основателите на "Новая газета".

 

Той е първият гражданин на Руската федерация, на когото е присъдена Нобелова награда за мир. По-рано, през 1990 г., още преди разпадането на Съветския съюз, с това престижно отличие бе удостоен съветският лидер Михаил Горбачов.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени