Номерата на кремълската кукла на конци Орбан няма да минат - ЕС отпуска на Украйна 20 млрд. евро без съгласието на Унгария

Един от недостатъците на този план, според източниците на FT, е, че той няма да предполага отпускането на безвъзмездни средства

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Soupstock

Европейският съюз ще предостави на Украйна 20 млрд. евро помощ, заобикаляйки Унгария, която преди това блокира отпускането на 50 млрд. Това разкрива Financial Times като се позовава на осведомени източници. 

 

Според тях използването на подобна схема няма да изисква одобрение от всички страни от ЕС, за разлика от четиригодишния план за финансиране, който Унгария отказва да одобри. Гаранции ще предоставят държави с висок кредитен рейтинг, но в някои от тях, като Германия и Холандия, това ще изисква парламентарно одобрение.

 

Путин и Орбан
Путин и Орбан Източник: MSN

Един от недостатъците на този план, според източниците на FT, е, че той няма да предполага отпускането на безвъзмездни средства. По този начин ЕС ще предостави всички 20 млрд. евро на Киев като дългосрочен заем, докато четиригодишният план за 50 млрд предполагаше, че част от средствата ще бъдат прехвърлени под формата на безвъзмездни средства.

 

В същото време ЕС има друг резервен план, твърдят източниците на изданието. Ако не е възможно да се договори помощ за 20 млрд. евро, страните от асоциацията са готови да обмислят предоставянето на евтини краткосрочни заеми на Киев. През 2023 г. Украйна получи подобни заеми за общо 18 млрд.

 

Приоритетният вариант обаче все още е четиригодишен пакет от 50 млрд. Но той е блокиран поне до началото на февруари от Унгария, която настоява да й бъдат дадени обещаните 30 млрд. евро, замразени заради проблеми с върховенството на закона и корупцията в страната. Според източниците на FT, Брюксел е обещал на Киев, че ЕС ще се споразумее за финансова помощ под една или друга форма до март 2024 година.

 

Европейски съюз (ЕС)-Украйна
Европейски съюз (ЕС)-Украйна Източник: Pinterest

В същото време, ако бъде постигнат консенсус на 1 февруари, когато страните-членки се върнат към обсъждането на въпроса, това ще гарантира отпускането на допълнителни $816 млн. долара от Международния валутен фонд за Киев. Тези средства ще помогнат на Украйна да избегне икономически проблеми, за решаването на които в противен случй ще се наложи да започне да печата пари, подчертава FT.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви по-рано, че Киев ще получи обещаните от ЕС средства, въпреки опитите на Унгария да предотврати това.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени