Норвегия осигурява на Украйна мощни РСЗО с обсег 300 км

Тя може да изстреля 12 ракети в рамките на 1 минута

Реактивни системи за залпов огън М270 MLRS
Реактивни системи за залпов огън М270 MLRS Източник: Topwar

Норвегия ще достави на Украйна три мощни реактивни системи за залпов огън M270. Решението за това вече е взето и съгласувано с Великобритания. Това съобщи министърът на отбраната на Норвегия Бьорн Арилд Грам. 

 

"Трябва да продължим нашата подкрепа за Украйна, така че нейният народ да може да продължи борбата си за свобода и независимост", заяви той. Норвегия притежава 12 единици подобни РСЗО.

 

Реактивната система за залпов огън M270 е изключително мощно, прецизно и ефективно оръжие. Тя може да изстреля 12 ракети в рамките на 1 минута. Компютърно прицелване осигурява хирургическа точност на попаденията. Максималната й далекобойност е 300 км, т.е. ще могат да бъдат ударени далечни цели. 

 

Реактивната система за залпов огън М270 може да използва неуправляеми и управляеми снаряди, с които да унищожава систематично скрити огневи позиции, лекобронирани цели, както и командни пунктове и складове с боеприпаси. Тези системи са сред онези средства, които със сигурност могат да доведат до прелом във войната, която руският нацистки режим води срещу Украйна. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени