Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана на Украйна

Норвегия ще предостави на Киев най-малко 13,5 млрд. норвежки крони (1,2 млрд. евро) през тази година

Зенитно-ракетен комплекс NASAMS
Зенитно-ракетен комплекс NASAMS Източник: Twitter

Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана на Украйна, потвърдиха за Би Би Си Министерството на външните работи на Скандинавската страна.

 

"Германия потвърди днес, че заедно с Норвегия, Дания и Нидерландия ще финансира повторното закупуване на системата "Пейтриът", така че 100 ракети "Пейтриът" да бъдат бързо прехвърлени на Украйна.

 

Норвегия ще отпусне 125 млн. евро за тази инициатива", се казва в изявление на Mинистерството в социалната мрежа X.

 

В края на май украинският президент Володимир Зеленски и норвежкият министър-председател Йонас Гар Стрьоре подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

 

Припомняме, че Норвегия ще предостави на Киев най-малко 13,5 млрд. норвежки крони (1,2 млрд. евро) през тази година.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил изпращането на още една система "Пейтриът" в Украйна, пише вестник "Ню Йорк Таймс", цитирайки високопоставени представители на американската администрация и военните.

 

Източниците посочват, че решението е било взето миналата седмица след поредица от срещи на високо равнище и дебати за това как да се отговори на спешните нужди на Украйна от по-силна противовъздушна отбрана, без да се компрометира военната готовност на САЩ.

 

Втората система, според NYT, ще бъде доставена на Украйна от Полша. Според официални лица тя може да бъде разположена в Украйна през следващите няколко дни - в зависимост от това от каква поддръжка или модификации се нуждае.

 

Пейтриът е една от най-оскъдните системи в арсенала на САЩ. Търсенето на Пентагона на "Patriot" и други системи за противовъздушна отбрана беше особено голямо през последната година, включително след нападението на Хамас срещу Израел, пише NYT.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени