Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана на Украйна

Норвегия ще предостави на Киев най-малко 13,5 млрд. норвежки крони (1,2 млрд. евро) през тази година

Зенитно-ракетен комплекс NASAMS
Зенитно-ракетен комплекс NASAMS Източник: Twitter

Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана на Украйна, потвърдиха за Би Би Си Министерството на външните работи на Скандинавската страна.

 

"Германия потвърди днес, че заедно с Норвегия, Дания и Нидерландия ще финансира повторното закупуване на системата "Пейтриът", така че 100 ракети "Пейтриът" да бъдат бързо прехвърлени на Украйна.

 

Норвегия ще отпусне 125 млн. евро за тази инициатива", се казва в изявление на Mинистерството в социалната мрежа X.

 

В края на май украинският президент Володимир Зеленски и норвежкият министър-председател Йонас Гар Стрьоре подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

 

Припомняме, че Норвегия ще предостави на Киев най-малко 13,5 млрд. норвежки крони (1,2 млрд. евро) през тази година.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил изпращането на още една система "Пейтриът" в Украйна, пише вестник "Ню Йорк Таймс", цитирайки високопоставени представители на американската администрация и военните.

 

Източниците посочват, че решението е било взето миналата седмица след поредица от срещи на високо равнище и дебати за това как да се отговори на спешните нужди на Украйна от по-силна противовъздушна отбрана, без да се компрометира военната готовност на САЩ.

 

Втората система, според NYT, ще бъде доставена на Украйна от Полша. Според официални лица тя може да бъде разположена в Украйна през следващите няколко дни - в зависимост от това от каква поддръжка или модификации се нуждае.

 

Пейтриът е една от най-оскъдните системи в арсенала на САЩ. Търсенето на Пентагона на "Patriot" и други системи за противовъздушна отбрана беше особено голямо през последната година, включително след нападението на Хамас срещу Израел, пише NYT.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени