Нов "касапин" ще ръководи инвазията на Русия в Украйна

Според информациите това ще е генерал Александър Дворников, командващ на руския Южен военен окръг

Ген. Александър Дворников
Ген. Александър Дворников Източник: Russia Today

Руските орки, които 43-ти ден не спират да извършват ужасни военни престъления в Украйна, ще имат нов главнокомандващ. Това съобщават западни източници. Реорганизацията на командването на руските сили в Украйна идва с новата фаза на войната там.

 

Според източниците на Би Би Си от разузнаването, армията на Кремъл, която започна офанзивата в Украйна на 24 февруари, не е имала общо командване на терен, като всяка част е била организирана отделно и е получавала заповедите си от регионите, от които е дошла.

 

Това е била и причината за изключително лошата координация на руските сили. Затова и сега в Украйна се изпраща човек, който да се нагърби именно с тази отговорност - да координира руските офанзивни усилия.

 

Според информациите това ще е генерал Александър Дворников, командващ на руския Южен военен окръг. За това какъв опит има той и как ще действа в Украйна, в ефира на радио НВ коментира директорът на информационно-консултантската компания Defense Express Сергей Згурец.

 

Defense Express Сергей Згурец
Defense Express Сергей Згурец Източник: Warfiles

"Дворников е досегашен командващ на Южния военен окръг (ЮВО) на Русия. Той има опит от смазване на съпротива като в Чечения, в столицата Грозни през 2000 година. След това командваше групировката руски войски в Сирия. Има политически поддръжници в Кремъл, беше една от кандидатурите за заместник-министър на отбраната, преди да бъде назначен в ЮВО. Това е човек, който има определени политически амбиции и военен опит", отбеляза Згурец.

 

Той добавя, че в Чечения, а след това и в Сирия, Дворников и руската армия са прилагали една и съща тактика:
"При наличието на съпротива на терен, на земята, артилерията и авиацията бяха използвани, за да бъдат напълно унищожени участъците, където може да се извършва такава съпротива от населението, а в тези градове, където и след това съпротивата продължаваше, беше използвано химическо оръжие. Това е примитивна военна практика", обясни военният експерт. 

 

В Русия очевидно се надяват на подобна тактика да донесе успех, но това не може да скрие слабите места на тяхната армия. 

"От 9 направелия, в които се развиваше настъплението им, те в момента поддържат настъпление в едно или две в зоната Изюм-Харков, в южната част на Украйна. В РФ очакването е, че онова количество войски, което е концентрирано в тази зона, ще десйтва по-ефективно под командването на генерал Александър Дворников. Но ще видим, че йерархичността в командването на тази армия, без да се прилага гъвкавост по места - това е ахилесовата петя на руската армия и от нея няма къде да избягат", убеден е Згурец.

 

Експертът разкрива още два проблема в руската армия: ниския морален дух, който не може да бъде възстановен за кратко време и познанието на украинската страна за слабите места на противника. 

 

"Нашият Генерален щаб (на Въоръжените сили на Украйна, бел. ред.) е готов за тази среща и за нанасянато на такава щета на руснаците, че тази кампания, великата битка за Донбас, която е приготвена на руснаците, да има за тях напълно неочаквани последици", добави Згурец.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени