Нова военна помощ от САЩ подготвя украинското контранастъпление

От общата сума в размер на $2,6 млрд. САЩ ще доставят незабавно оръжия на стойност $500 млн. от своите запаси, а останалите $2,1 млрд. представляват поръчки за отбранителната промишленост

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Zonanews

САЩ обявиха, че отпускат нов транш от военна помощ за Украйна в размер на $2,6 млрд., включително ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и артилерийски боеприпаси,  съобщи  пресслужбата на Пентагона.

 

От общата сума САЩ ще доставят незабавно оръжия на стойност $500 млн. от своите запаси, а останалите $2,1 млрд. представляват поръчки за отбранителната промишленост.

 

Освен ракетите за противовъздушна отбрана украинските сили ще получат допълнителни боеприпаси за произведените в САЩ високоточни мобилни ракетни пускови системи "Хаймарс" и артилерийски ракети, както и различни боеприпаси и резервни части, съобщи американското министерство на отбраната.

 

Украинският президент Зеленски коментира информацията за новата американска военна помощ така:
"Очакваме боеприпаси за HIMARS, ракети за ПВО системи, артилерийски снаряди, както и друго важно оборудване. Готвим се за освобождаването на окупираните територии". 

 

С новия транш общият размер на американската военна помощ за Украйна достига 35,1 млрд. долара от началото на руската офанзива на 24 февруари 2022 г. Новата помощ бе обявена в деня на историческото присъединяване на Финландия към НАТО след десетилетия на политика на неприсъединяване към военни съюзи.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени