Нова "Желязна завеса" в Европа

Сравнението направи президента Дуда относно укрепленията по границата с Русия и Беларус

Анджей Дуда
Анджей Дуда Източник: Shutterstock

Полският президент Анджей Дуда сравни с "Желязната завеса" проект, изпълняван от Варшава за изграждане на отбранителни укрепления на границата с Руската федерация и Беларус, наречени "Източен щит".

 

"Някои политици на Запад гледат на това с ужас. Последното нещо, което искат да видят, е възстановяването на Желязната завеса", каза Дуда в интервю за The Sunday Times.

 

Според него обаче такава "желязна завеса" Сега Полша се нуждае от него от съображения за сигурност.

 

Относно програмата "Източен щит". Първо беше съобщено в началото на май от полския премиер Доналд Туск. Стойността на работата, която трябва да започне през ноември, ще бъде 10 милиарда злоти (около 2,5 милиарда долара), а завършването ѝ е планирано за 2028 г.

 

Непосредствено в 800-километровата гранична зона с Беларус и Руската федерация се планира изкопаване на канавки, поставяне на минни полета, инсталиране на противотанкови таралежи и създаване на система за активно наблюдение.

 

 
 

 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна

На 10 октомври Върховната Рада прие проектозакона за изменение на някои закони на Украйна относно процедурата за военна служба по договор от чужденци и лица без гражданство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени