Новата "Сребреница": Стотици трупове на цивилни след изгонването на руските орки от град Буча (СНИМКИ+18)

Репортер на Ройтерс описа гроб, от който стърчат ръце и крака

Предградието Буча е осеяно с мъртви тела
Предградието Буча е осеяно с мъртви тела Източник: Twitter

В град Буча (Киевска област), който отново е под контрола на украинските сили, са открити стотици трупове на цивилни, информират световните агенции. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа Туитър, че много от тях са убити от руски войници, докато градът е бил окупиран. "Тези хора не са военни. Те нямат оръжия. Те не представляват заплаха. Колко ли още такива неща се случват сега в окупираните територии", казва той.

 

 

Репортер на Ройтерс съобщи от Буча за повече от 12 мъртви тела, положени в редица на земята. По думите му в двора на една църква има групов гроб, от който през червената почва стърчат ръце и крака.

Градският кмет Анатолий Федорчук е казал, че над 300 негови съграждани са били убити. Местни жители със сълзи на очи си спомнят как са се разминали със смъртта. Британският външен министър Лиз Тръс каза по-рано вчера, че е потресена от жестокостите в Буча и призова Международния наказателен съд да започне разследване за евентуални военни престъпления в Украйна.  

 

 

Град Буча е осеян с мъртви тела
Град Буча е осеян с мъртви тела Източник: Twitter

Министерството на отбраната публикува видеозапис в Туитър профила си, от който ясно се виждат осеяните с мъртви тела улици на град Буча.

Тези факти вече дават основание да се говори за нова "Сребреница". Преди 27 години в босненския град Сребреница бе извършен геноцид. При клането там загинаха над 8 000 души, предимно босненски мъже и младежи. 30 000 души бяха прогонени - от армията на Република Сръбска под командването на един междувременно осъден военопрестъпник и със съучастието на пасивната международна общност. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени