Новата украинска ракета-дрон "Паляниця" струва по-малко от един милион долара

"Паляница" е разработена за година и половина от нулата и не е развитие на проекти от съветската епоха

Украинската ракета-дрон Паляниця
Украинската ракета-дрон Паляниця Източник: Telegram

Новата украинска ракета-дрон "Паляница" струва по-малко от един милион долара, а военните се надяват да намалят разходите за производството й с помощта на частния сектор. Това заяви пред Асошиейтед прес Михаил Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна.

 

"Частният пазар е невероятно бърз в предлагането на решения", цитира агенцията думите на вицепремиера Федоров, в чийто ресор влизат новите технологии.

 

Следващата стъпка, каза Федоров, ще бъде да се увеличи производството на новото оръжие. Украинският президент Володимир Зеленски обяви първото бойно използване на новоразработената ракета-дрон с голям обсег "Паляница" на 24 август. Украйна не разкри техническите характеристики на "Паляница".

 

Зеленски каза само, че 20 руски военни летища попадат в нейната зона за поразяване. Порталът Defence Express предположи, въз основа на карта, показана от президентската пресслужба, че обсегът на "Паляница" е до 750 км.

 

Специалист, участващ в разработването на украински оръжия с голям обсег, заяви пред АП, че "Паляница" е разработена за година и половина от нулата и не е развитие на проекти от съветската епоха.

 

Според специалиста, пожелал да остане анонимен от съображения за сигурност, безпилотната ракета се изстрелва с помощта на твърдогоривен ускорителен двигател, а след това лети на основен турбореактивен двигател.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени