Новият военновременен кабинет на Израел се зарече да изтрие "Хамас" от лицето на земята

Сражаваме се с жесток враг, по-лош от ИДИЛ, каза Нетаняху

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху Източник: ИА REX

Израелският премиер Бенямин Нетаняху състави днес кризисно правителство, което ще ръководи войната с "Хамас", а неговият министър на отбраната се зарече да изличи палестинската въоръжена групировка "от лицето на земята" заради смъртоносното й нападение срещу Израел през уикенда, предаде Ройтерс.

 

В общо изявление Нетаняху и бившият министър на отбраната и лидер на центристката опозиционна партия Бени Ганц заявиха, че са се споразумели да сформират извънредно правителство, включващо тях двамата и настоящия министър на отбраната Йоав Галант.

 

По-късно Нетаняху каза в телевизионно изявление, че те са загърбили разногласията си, "тъй като на карта е заложена съдбата на държавата". "Сражаваме се с жесток враг, по-лош от ИДИЛ, каза Нетаняху, застанал редом с Ганц и Галант, сравнявайки нападението на "Хамас" със зверските убийства, извършени от групировката "Ислямска държава".

 

"Ще изтрием това нещо, наречено "Хамас", ИДИЛ-Газа, от лицето на земята. То ще престане да съществува", заяви Галант. Сега е време да се обединим и да победим, каза бившият министър Ганц.

 

"Има време за мир и време за война. Сега е време за война", допълни той. Докато воюва с "Хамас" в Газа, кризисното правителство няма да приема никакви несвързани с извънредните му функции политики или закони, изтъкнаха в общото си изявление Нетаняху и Ганц.

 

На този етап не се очаква водачът на опозицията Яир Лапид да се присъедини към извънредното правителство.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени