Ново германско космическо командване ще се бори със заплахи от Русия и Китай

Космосът се превърна във важна инфраструктура, която е необходимо да обезопасим, каза германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер
Анегрет Крамп-Каренбауер Източник: Twitter

Германия откри днес ново космическо командване, следвайки примера на други западни държави в момент на нарастваща тревога от военното настъпление на Русия и Китай в космоса и увеличаване на изстрелванията на сателити, предаде Ройтерс. През последните две години САЩ, Франция и Великобритания създадоха космически командвания, за да се справят със заплахите, които според тях идват от Русия и Китай в момент на обтегнати отношения между Запада и Москва.

 

"Космосът се превърна във важна инфраструктура, която е необходимо да обезопасим", каза германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в град Удем. Предвижда се съществуващият там космически ситуационен център да прерасне в новото космическо командване, чиято главна задача ще бъде да защитава от външна намеса сателитите, които предоставят на армията важни комуникационни услуги и данни от наблюдение, и да оказва противодействие срещу противникова сателитна операция в случай на конфликт.

 

Космическото командване също така ще се бори със заплахата за военни и граждански устройства в космоса, идваща от бързо увеличаващото се количество сателити и образуващите се в резултат на това отломки.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени