Ново напрежение между Косово и Сърбия

Прищина няма да даде разрешение за провеждане на референдум за изменение на сръбската конституция на нейна територия

Косово
Косово Източник: Интернет

Полицията на Косово е задържала изборни материали, които са били внесени за насрочен от Белград референдум. Това съобщи ТАСС. Агенцията се позова на пресслужбата на канцеларията за Косово и Метохия към сръбския кабинет. Оттам уточниха, че заедно с бюлетините е задържан и координаторът на Републиканската избирателна комисия Марко Янкович.

 

Задържането на два камиона с избирателни материали е станало около 22:30 на ГКПП Мердаре на административната линия между Косово и Централна Сърбия. Бюлетините били придружени от координатора на избирателната комисия Марко Янкович. Полицията го задържа без правно основание и го отвежда в неизвестна посока. Задържани са и шофьорите на камионите.

 

Шефът на канцеларията за Косово и Метохия Петър Петкович информира специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак за инцидента, като определи инцидента като "скандал с огромни размери и последици". Референдумът за промяна на конституцията на Сърбия в областта на правосъдието ще се проведе на 16 януари. По-рано премиерът на непризнатото Косово Албин Курти заяви, че Прищина няма да даде разрешение за провеждане на референдум за изменение на сръбската конституция на нейна територия.

 

Премиерът твърди, че Косово е "суверенна държава" и провеждането на референдум на "друга страна" на нейна територия е невъзможно. В отговор САЩ, Обединеното кралство и ЕС излязоха със съвместно изявление, в което призовават правителството на Косово да позволи на сърбите в Косово да упражняват правото си на глас на избори и изборни процеси. Берлин, Брюксел, Вашингтон, Лондон, Париж и Рим призоваха властите на Сърбия и непризнатото Косово "да се въздържат от действия и реторика, които изострят напрежението и да участват конструктивно в диалога със съдействието на ЕС".

 

Те подчертаха значението на напредъка чрез тези консултации относно "всеобхватно споразумение, което ще отвори перспективите на ЕС и ще засили регионалната стабилност". Властите на Косово - министър-председателят Албин Курти, президентът Виоса Османи и председателят на парламента Глаук Конюфца - в съвместно изявление отхвърлиха жалбата на западните страни.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Високотехнологичните оръжия от САЩ разпиляват армията на Путин в Украйна - унищожени са 87% от руски сухопътни сили в на

Сега е важно помощта да стигне бързо в Украйна, пишат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени