Ново напрежение между Косово и Сърбия

Прищина няма да даде разрешение за провеждане на референдум за изменение на сръбската конституция на нейна територия

Косово
Косово Източник: Интернет

Полицията на Косово е задържала изборни материали, които са били внесени за насрочен от Белград референдум. Това съобщи ТАСС. Агенцията се позова на пресслужбата на канцеларията за Косово и Метохия към сръбския кабинет. Оттам уточниха, че заедно с бюлетините е задържан и координаторът на Републиканската избирателна комисия Марко Янкович.

 

Задържането на два камиона с избирателни материали е станало около 22:30 на ГКПП Мердаре на административната линия между Косово и Централна Сърбия. Бюлетините били придружени от координатора на избирателната комисия Марко Янкович. Полицията го задържа без правно основание и го отвежда в неизвестна посока. Задържани са и шофьорите на камионите.

 

Шефът на канцеларията за Косово и Метохия Петър Петкович информира специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак за инцидента, като определи инцидента като "скандал с огромни размери и последици". Референдумът за промяна на конституцията на Сърбия в областта на правосъдието ще се проведе на 16 януари. По-рано премиерът на непризнатото Косово Албин Курти заяви, че Прищина няма да даде разрешение за провеждане на референдум за изменение на сръбската конституция на нейна територия.

 

Премиерът твърди, че Косово е "суверенна държава" и провеждането на референдум на "друга страна" на нейна територия е невъзможно. В отговор САЩ, Обединеното кралство и ЕС излязоха със съвместно изявление, в което призовават правителството на Косово да позволи на сърбите в Косово да упражняват правото си на глас на избори и изборни процеси. Берлин, Брюксел, Вашингтон, Лондон, Париж и Рим призоваха властите на Сърбия и непризнатото Косово "да се въздържат от действия и реторика, които изострят напрежението и да участват конструктивно в диалога със съдействието на ЕС".

 

Те подчертаха значението на напредъка чрез тези консултации относно "всеобхватно споразумение, което ще отвори перспективите на ЕС и ще засили регионалната стабилност". Властите на Косово - министър-председателят Албин Курти, президентът Виоса Османи и председателят на парламента Глаук Конюфца - в съвместно изявление отхвърлиха жалбата на западните страни.

Още от "Светът"

Президентът на РСМ след среща с Петков: В България има македонци! Никой няма право да ни се бърка в конституцията!

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена, каза Пендаровски

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени