Новото полско правителство сменя ръководството на специалните служби

Полковник Рафал Сириско ще поеме ръководството на службата за вътрешна сигурност

Полската служба за сигурност (ABW)
Полската служба за сигурност (ABW) Източник: ПАП

Седмица след като новото полско правителство положи клетва, премиерът Доналд Туск смени цялото ръководство на разузнавателните служби на страната, предаде ДПА.

 

След като се консултира със съответната комисия и получи изявление от президента Анджей Дуда, той реши да освободи от длъжност ръководителите на антикорупционната агенция CBA, на службата за вътрешна сигурност, на външното разузнаване и на двете военни разузнавателни служби на Полша, заяви Туск във Варшава.

 

Агнешка Квятковска-Гурдак ще стане новият ръководител на антикорупционния орган, а полковник Рафал Сириско ще поеме ръководството на вътрешното разузнаване.

 

Туск оглавява проевропейския трипартиен алианс на бившата опозиция, който излезе победител на парламентарните избори през октомври, прекъсвайки осемгодишната хватка на властта на националистическата популистка партия "Право и справедливост" (ПиС).

 

Туск успя да встъпи в длъжност едва миналата седмица, след като ПиС, която е на власт от 2015 г., забави предаването на властта. Партиите в сегашното правителство обвиняват ПиС, че използва тайните служби, за да шпионира политическите им опоненти.

 

Новият полски премиер също така обяви, че скоро ще назначи наследник на началника на полицията Ярослав Шимчик. Генералът стана обект на общонационални подигравки през декември миналата година, когато случайно предизвика в полицейското управление изстрел от гранатомет, който му беше подарен от украински колеги.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени