Нургюл Салимова загуби от Александра Горячкина на финала в Баку

Салимова,и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла, който ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година

Нургюл Салимова
Нургюл Салимова Източник: Facebook

Нургюл Салимова загуби финала на Световната купа по шахмат в Баку, Азербайджан. 20-годишната българка отстъпи на Александра Горячкина, която играе под неутрален флаг заради санкциите от войната в Украйна, с 1,5:2,5 точки. Вторият тайбрек започна с отказан дамски гамбит преминал в каталунско начало.

 

Още в началните ходове Горячкина успя да вземе преимущество на 25-ия ход. Салимова се бори с всички сили и дори се доближи до позиция за ново реми и продължаване на битката. С останалото нищожно време за реакция и предвид истинския маратон, в който участва Нургюл в Баку, за да стигне приказката й до финала, българското момиче допусна техническа грешка на 89-ия ход, а Горячкина се възползва, за да стигне да победата. Партията приключи на 105-ия ход.

 

Международните коментатори обаче засипаха с похвали младото българско момиче. "Запомнете това име, Нургюл Салимова е бъдещето на женския шахмат", е изречение, което описва постигнатото от 20-годишната българка.

 

Салимова и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла, съобщава агенция Фокус. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени