Няма промяна в политиката на САЩ към Украйна: кога и каква помощ ще бъде предоставена

Правителството на САЩ не допуска сценарий за победа на Русия във войната и подобен изход не е по вкуса и на американския избирател

Американска помощ за Украйна
Американска помощ за Украйна Източник: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ събира подписи за внасяне за гласуване на пакет помощ за Украйна, Израел и Тайван. Инициативната група се състои както от членове на Конгреса както от Републиканската, така и от Демократичната партия. Законопроектът предвижда, наред с други неща, прехвърлянето на около $60 млрд. на Украйна. По-рано решението за това беше блокирано в Камарата на представителите. Ако петицията събере 218 подписа, т.е. тя бъде подкрепена от мнозинството от членовете на Камарата на представителите, председателят ще бъде принуден да внесе въпроса за разглеждане, съобщава FREEДОМ.

 

Пакетът с помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на $95 млрд. лесно събра необходимия брой подкрепящи го гласове в Сената на САЩ още през февруари. Решението бе блокирано в Камарата на представителите. Експертите са сигурни, че виновни за това са предстоящите президентски избори в САЩ. Докато Джоузеф Байдън и неговата администрация са силно проукраински настроени, опонентът на действащия президент - Доналд Тръмп - разчита на критики към сегашната политика на Белия дом и често говори за възможността за преговори с Москва.

 

"Сега въпросът зависи само от Камарата на представителите. А Тръмп основно се опитва да попречи на Майк Джонсън, председателя на Камарата на представителите, да постави въпроса на гласуване. Надяваме се, че в близко бъдеще тази съпротива ще бъде сломена и ще бъдат намерени възможности този голям пакет да бъде приет. Или някакъв друг законопроект, но със сериозна финансова помощ за Украйна", казва Володимир Дубовик, специалист по САЩ, директор на Центъра за международни изследвания на Одеския национален университет "И. Мечников".

 

Правителството на САЩ не допуска сценарий за победа на Русия във войната и подобен изход не е по вкуса и на американския избирател. И двамата кандидати разбират това, сигурни са експертите. Затова предизборните речи на Тръмп и действията на републиканците в Конгреса не бива приързано да се въприемат като антиукраински.

 

"Трябва да изхождаме от факта, че изявленията на Тръмп като кандидат и действията на Тръмп като президент ще бъдат различни. Ако погледнете първото президентство на Тръмп, той многократно е отправял положителни сигнали към Путин, но това не му попречи да наложи санкции срещу "Северен поток 2" и да замрази този проект, нито му попречи да вземе решение да предостави на Украйна "Джавелин" ( преносим противотанков ракетен комплекс, ПТРК, бел. ред.). Това беше направено от Тръмп, а не от Обама", каза Игор Петренко, доктор на политическите науки, политолог.

 

Въпреки политическите разделения в страната, правителството на САЩ обяви още един пакет военна помощ за Украйна. Ракети "Стингър", допълнителни боеприпаси за HIMARS, 155-милиметрови артилерийски снаряди, касетъчни снаряди, противотанкови системи AT-4 и други оръжия на стойност $300 млн. Пентагонът планира да прехвърли този пакет с военна помощ на въоръжените сили на Украйна възможно най-скоро. Парите са спестени по договори, които Министерството на отбраната на САЩ сключи за подмяна на оборудването, изпратено в Киев по-рано.

 

"Това е вид помощ, от която Украйна силно се нуждае, за да поддържа защитата си срещу руските атаки и да отблъсне продължаващата руска офанзива в източната част и други части на Украйна. Но това далеч не е достатъчно, за да отговори на нуждите на Украйна от оръжия. От само себе си се разбира, че този пакет не заменя и не трябва да забавя приемането на така необходимия двупартиен законопроект за националната сигурност", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

 

"Няма промяна в политиката на САЩ към Украйна. Въпросът за $60-те милиарда стана заложник на политическия процес, изборния цикъл на изборите и доста тежката борба между Тръмп и Байдън. Белият дом, очевидно разбирайки сложността на ситуацията в Украйна, търси възможности, резерви, за да предостави военна помощ, а тези $300 милиона са такива резерви", каза Петренко.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени