NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

Мисля, че Владимир Путин би продължил похода си из Европа, ако му бъде позволено, заяви той

Володимир Зеленски и Майк Джонсън
Володимир Зеленски и Майк Джонсън Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за необикновената трансформация на председателя на Конгреса на САЩ Майк Джонсън, който от непроницаем скептик към идеята за многомилиардна помощ за Украйна се превърна в убеден поддръжник на отпускането на $61 млрд. на Киев.

 

До голяма степен заради Джонсън, който забави разглеждането на съответния законопроект с няколко месеца, Съединените щати не можаха да доставят оръжие на Украйна тази година. И сега, благодарение на удивителната промяна на мнението на Джонсън, пакетът премина през Конгреса.

 

Какво накара Майк Джонсън да направи такъв пирует? "Ако пренебрегнем умствения смут на този християнски евангелист от Луизиана и неговото заявено желание да "бъде от правилната страна на историята"", тогава, както пише New York Times, Джонсън е бил убеден, по собствените му думи, от американското разузнаване, което информира председателя на Конгреса за текущата ситуация в Украйна и предполагаемите намерения на Путин.

 

Може да се предположи, че Джонсън е бил убеден от разузнаването за изключително тежката ситуация в самата Украйна, но явно друго е било решаващо. "Наистина вярвам на разузнаването", цитира New York Times Майк Джонсън.

 

"Мисля, че Владимир Путин би продължил похода си из Европа, ако му бъде позволено. Мисля, че следващия път може да отиде в балтийските страни. Мисля, че може да избухне конфликт с Полша или с някой от нашите съюзници в НАТО".

 

Председателят на комисията по външни отношения на Конгреса Майкъл Маккол, който многократно е обсъждал проблема с Украйна с Джонсън и други в тайната стая на Капитолия, нарече промяната на мнението на Майк Джонсън "трансформираща".

 

"Изведнъж той осъзна, че светът зависи от това", каза Маккол. "Че това не е някаква местна политическа игра".

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени