"Ню Йорк таймс": В САЩ знаели за бунта на Пригожин още в сряда

Американският президент Джо Байдън миналия октомври говори за опасността, която може да представлява Владимир Путин, ако се почувства притиснат в ъгъла, припомня вестникът

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин Източник: ТАСС

Представители на американското разузнаване са информирали висши военни и административни служители в сряда, че Евгений Пригожин, лидерът на наемническата група "Вагнер", се готви да предприеме военни действия срещу висши служители на руската отбрана.

 

Това пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на запознати с въпроса източници. "Информацията е счетена както за солидна, така и за тревожна, тъй като съществува възможността голям съперник на САЩ с ядрени оръжия да потъне в хаос", продължава американското издание.

 

Американските разузнавателни агенции са имали индикации дни по-рано, че Пригожин планира нещо и са работили за прецизиране на този материал в завършена оценка, са допълнили служители пред двамата журналисти на изданието.

 

Информацията показва, че Съединените щати са били наясно с предстоящите събития в Русия, подобно на начина, по който разузнавателните агенции са предупредили в края на 2021 г., че Владимир В. Путин планира да нахлуе в Украйна.


Не е известно кога точно САЩ за първи път са научили за плановете на Пригожин. Проведени за брифинги с представители на президентската администрация и Пентагона. Малка група лидери в Конгреса са информирани в четвъртък с увеличаването на доказателствата. Към момента на разговора събеседниците не знаели какъв ще бъде резултатът от военните действия на Пригожин. Те обаче били загрижени как това може да повлияе на контрола върху руския арсенал с ядрени оръжия.

 

Американският президент Джо Байдън миналия октомври говори за опасността, която може да представлява Владимир Путин, ако се почувства притиснат в ъгъла, припомня вестникът. В случая - за разлика от месеците преди Русия да нахлуе в Украйна, когато оповестяването на информацията целеше да спре Путин - в службите се опасявали, че ако кажат каквото и да било, руският президент може да ги обвини, че ръководят преврат. Освен това нямали интерес да помагат на Путин пукнатините в подкрепата му да бъдат извадени на показ. Едновременно с това разбирали, че Пригожин би бил непредсказуем лидер.

 

Не е известно обаче кога точно САЩ са научили за този план. Анализът им на разрастващата се вражда между Пригожин и Министерството на отбраната (иначе назряваща от години) показал, че ставащото е ясен знак за вътрешните напрежения, причинени от войната в Украйна и неуспехите на Москва в снабдяването на военните.

 

Според един от служилите, разговаряли с "Ню Йорк таймс", напрежението е индикатор колко лошо върви войната и за "Вагнер", и за редовната армия. Възможно е също така Путин да е създал у Пригожин фалшивото усещане, че може да действа открито срещу военните. Оценката на американското правителство в хода на битката за Бахмут е, че е много вероятно Пригожин да е наредил на руски части да подкрепят силите на "Вагнер".

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени