Обезвредиха стара руска мина в Босфора, проливът отново е отворен за движение

От съображения за сигурност проливът беше затворен за корабоплаване в двете посоки

Старата руска мина в Босфора
Старата руска мина в Босфора Източник: Trthaber.com

Турският министър на отбраната Хулуси Акар потвърди, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция, предаде турската частна телевизия НТВ.

 

Мината е била руско производство и е съдържала около 30 кг експлозив. Подобна мина има капацитет да потопи всякакъв кораб, посочва телевизията. По думите на Акар става дума за стар вид мина, която е била обезвредена от екипите за подводна отбрана SAS.

 

Министърът посочи, че във връзка със случая турската страна е в контакт с руските и украинските власти. "С цел продължаване на безопасния морски трафик е извършена нужната координация с военноморските сили, бреговата охрана и други съответни институции. Взети са необходимите мерки. Морският трафик продължава безопасно", заяви Акар.

 

НТВ посочва, че обезвреждането на взривното устройство е продължило около два часа и половина. Мината е била забелязана от цивилен плавателен съд на входа на Босфора при Черно море.

 

От съображения за сигурност проливът беше затворен за корабоплаване в двете посоки. След обезвреждането на мината движението през Босфора е подновено, отбелязва БТА.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени