Обикновен сталинизъм - спират продажбата на книга на критик на Путин, името му изчезва от афиши за театър

Акунин не живее в Русия от няколко години, домът му е в Лондон

Борис Акунин
Борис Акунин Източник: Wikipedia

Известният писател и драматург Борис Акунин сподели в Telegram канала си, че прокуратурата притиска театрите да свалят името му от афишите със спектаклите. Той разбрал за това след телефонен разговор с един от театрите, в които се играе постановка по негова книга, при който са го попитали дали е съгласен с това.

 

"Прокуратурата препоръчва настоятелно името на автора да бъде премахнато, в противен случай ще има неприятности. Какво да правим? – ме попитаха от нещастния театър. – Да махнем името или да свалим спектакъла?".

 

Постът в Telegram на Борис Акунин
Постът в Telegram на Борис Акунин Източник: Скрийншот/Telegram

Акунин дал позволение името му да бъде свалено, за да могат спектаклите да продължат да се играят. Той припомня, че не получава средства за театралните версии на свои произведения.

 

Борис Акунин критикува действията на правителството още от 2000 г., а след началото на инвазията в Украйна се обяви публично против. През юли 2022 г. списание "Млада гвардия" изтегли от продажба книга на Акунин, а през есента името на писателя изчезна от афишите на Руския академичен младежки театър, където се играят четири спектакъла по негови произведения.

 

Художествените ръководители на театрите обясниха това с действията на властите. Акунин не живее в Русия от няколко години, домът му е в Лондон.

Още от "Светът"

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени