Обмисля се разполагане на войски на НАТО в България, Румъния и Унгария

Съюзниците от НАТО не са единни в мнението си относно сериозността на заплахата от Русия

Войски на НАТО
Войски на НАТО Източник: Pinterest

САЩ и съюзниците им в НАТО обсъждат възможността за разполагане на хиляди войници в източноевропейските страни от Алианса като отговор на заплахата от евентуално руско нахлуване в Украйна. Подобна стъпка ще бъде знак на подкрепа срещу продължаващата агресия на Москва, съобщават пред CNN трима американски служители, запознати с обсъжданията.

 

Сред страните, които обмислят да приемат разполагането на войски, са България, Румъния и Унгария. Разполагането ще наброява приблизително 1000 души персонал във всяка страна и ще бъде подобно на предните бойни групи, които понастоящем са разположени в балтийските държави и Полша.

 

САЩ и Великобритания са сред държавите, които обмислят ново разполагане на военни сили преди инвазията, но според европейски дипломат не всички 30 членове на НАТО желаят това. Съюзниците от НАТО не са единни в мнението си относно сериозността на заплахата. Германия, например, отказа да продаде ново въоръжение на Украйна.

 

Поради това САЩ водят разговори за изпращане на допълнителни сили на двустранна основа, както го описва един служител, като "коалиция на желаещите". Най-общо казано, американската военна цел ще бъде "да се отговори на възможностите", за които настояват съюзниците от НАТО в региона, заяви миналата седмица друг служител от отбраната.

 

Силите на САЩ биха могли да действат, както вече го правят едностранно в Европа, но и в рамките на съществуващите командни структури на НАТО. Възможността за разполагане на част от силите по-близо до границите на Русия преди инвазията е промяна от страна на администрацията, която преди това се опасяваше от допълнителни провокации от страна на Москва.

 

Този ход може да бъде използван от Кремъл като пример за агресивната позиция на НАТО, за да оправдае Русия увеличаването на силите си по границите на Украйна.


Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени