Палестинската групировка "Хамас" съобщи, че лидерът ѝ Исмаил Хания е бил убит в Техеран

Хания вчера присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан

Исмаил Хания
Исмаил Хания Източник: Darhaya.com

 Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на палестинската ислямистка групировка. В текста се посочва, че Хания е бил убит при "вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран".

 

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) също разпространи информацията, че Хания е бил убит, предадоха ирански държавни медии. 

 

Хания вчера присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан. "Рано тази сутрин резиденцията на Исмаил Хания в Техеран беше поразена, в резултат на което той и един от телохранителите му загинаха мъченически. Причината се разследва и ще бъде обявена скоро", пише в изявлението на КГИР.

 

Убийството на Исмаил Хания е "страхлив акт, който няма да остане ненаказан", заяви заместник-председателят на политическото крило на "Хамас" Муса Абу Марзук пред телевизия "Ал Акса".

 

Припомняме, че при израелска бомбардировка в лагера Шати в град Газа през април загинаха трима от синовете на Хания, както и няколко от внуците му.

 

Исмаил Хания е един от дългогодишните лидери на палестинците - избран официално през 2017 г. и живееше предимно в Ивицата Газа. От 2018 г. е част от списъка на САЩ за терористи и с наложени санкции.

 

Бил е министър-председател на Палестинската автономия от 29 март 2006 г. до 15 февруари 2007, когато подава оставка, за да осигури правителство на единството между "Хамас" и "Фатах". Хания полага клетва като председател на новия кабинет на 18 март 2007 г.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени