Обрат! Предадоха тялото на Навални на майка му

Не се знае обаче дали властите ще позволят погребението да се проведе по подходящ начин

Людмила Навалная
Людмила Навалная Източник: Скрийншот видео кадър

Мъртвото тяло на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина внезапно и неочаквано в затвора миналата седмица, е предадено на майка му, написа неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната медийна платформа X в събота. Ярмиш посочва, че не знае дали властите ще позволят погребението да се проведе "по начина, по който семейството иска и по начина, по който Алексей заслужава".

 

По-рано в събота Юлия Навалная, вдовицата на Алексей, поиска руските власти да освободят тялото му за погребение и обвини "демоничния" руски президент Владимир Путин, че "мъчи" трупа му.

 

Майката на Навални Людмила каза в петък, че руските следователи отказват да освободят тялото му от моргата в отдалечения арктически град Салехард, докато тя не се съгласи да го погребе без публично погребение. Тя каза, че служител й е казал, че трябва да се съгласи с техните искания, тъй като тялото на Навални вече се разлага.

 

В събота сътрудници на Навални казаха, че властите са заплашили да го погребат в отдалечената затворническа колония, където е починал, освен ако семейството му не се съгласи с техните условия. Във видеото Юлия Навалная настоява, че лично Путин е отговорен за местонахождението на тялото на Навални и че той "измъчва" Навални в смъртта, както го е правил приживе.

 

"Вече знаехме, че вярата на Путин е фалшива, но се го виждаме по-ясно от всякога. Никой истински християнин не може да направи това, което Путин с тялото на Алексей Навални. Това е сатанизъм", посочи тя.

 

Завършвайки видеото си, тя каза: "Върнете ни тялото на съпруга ми. Искаме да отслужим панихида и да го погребем по човешки начин, в земята, както е обичайно в православното християнство".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени