Обрат! Предадоха тялото на Навални на майка му

Не се знае обаче дали властите ще позволят погребението да се проведе по подходящ начин

Людмила Навалная
Людмила Навалная Източник: Скрийншот видео кадър

Мъртвото тяло на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина внезапно и неочаквано в затвора миналата седмица, е предадено на майка му, написа неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната медийна платформа X в събота. Ярмиш посочва, че не знае дали властите ще позволят погребението да се проведе "по начина, по който семейството иска и по начина, по който Алексей заслужава".

 

По-рано в събота Юлия Навалная, вдовицата на Алексей, поиска руските власти да освободят тялото му за погребение и обвини "демоничния" руски президент Владимир Путин, че "мъчи" трупа му.

 

Майката на Навални Людмила каза в петък, че руските следователи отказват да освободят тялото му от моргата в отдалечения арктически град Салехард, докато тя не се съгласи да го погребе без публично погребение. Тя каза, че служител й е казал, че трябва да се съгласи с техните искания, тъй като тялото на Навални вече се разлага.

 

В събота сътрудници на Навални казаха, че властите са заплашили да го погребат в отдалечената затворническа колония, където е починал, освен ако семейството му не се съгласи с техните условия. Във видеото Юлия Навалная настоява, че лично Путин е отговорен за местонахождението на тялото на Навални и че той "измъчва" Навални в смъртта, както го е правил приживе.

 

"Вече знаехме, че вярата на Путин е фалшива, но се го виждаме по-ясно от всякога. Никой истински християнин не може да направи това, което Путин с тялото на Алексей Навални. Това е сатанизъм", посочи тя.

 

Завършвайки видеото си, тя каза: "Върнете ни тялото на съпруга ми. Искаме да отслужим панихида и да го погребем по човешки начин, в земята, както е обичайно в православното християнство".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени