Общо 321 тежки танка е осигурил Западът на Украйна

Що се отнася до сроковете за доставка, те са различни за всеки отделен случай, съобщи посланикът на страната във Франция Вадим Омелченко

Танк AMX-56 Leclerc
Танк AMX-56 Leclerc Източник: OpenPhoto.net

Общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави, съобщи посланикът на страната във Франция Вадим Омелченко. Той заяви това по френския телевизионен канал BFMTV.

 

"Към днешна дата много държави официално са потвърдили съгласието си за доставката на Украйна на 321 тежки танка", каза дипломатът, без да уточнява за кои страни става дума.

 

Омелченко подчерта колко е важно украинските войски да получат танкове възможно най-скоро.

"Що се отнася до сроковете за доставка, те са различни за всеки отделен случай. Едни трябва да извършат поддръжка, други да решат логистични проблеми, трети чакат други модели, за да дадат тези, които са обещали да дадат", обясни посланикът.

 

"Имаме нужда от тази помощ възможно най-скоро. Ако изчакаме до август или септември, ще бъде твърде късно", подчерта той. Според Омелченко Украйна се готви за евентуална руска офанзива на няколко фронта през пролетта на 2023 г. "Не ни е страх, подготвяме се много сериозно", каза дипломатът.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени