Общо почти милион души - станаха известни загубите на Украйна и Русия във войната 

Руските окупатори са загубили почти 200 хиляди войници, убити по време на агресията срещу Украйна, а други 400 хиляди са ранени.

Руски загуби в жива сила
Руски загуби в жива сила Източник: ТАСС

Русия и Украйна загубиха общо около един милион войници, убити и ранени по време на военните действия. В същото време броят на цивилните жертви все още не е известен, тъй като само по време на руското превземане на Мариупол, според Human Rights Watch, са загинали над 8000 души.  Американското издание Wall Street Journal пише за всичко това, позовавайки се на свои собствени източници.

 

Какви са загубите на Украйна във войната срещу Русия
WSJ, позовавайки се на конфиденциална украинска оценка по-рано тази година, твърди, че броят на загиналите украински войници е около 80 хиляди, а ранените са 400 хиляди.

 

Украинско гробище край Лвов
Украинско гробище край Лвов Източник: WSJ

Какви са загубите на Русия във войната срещу Украйна
Западното разузнаване оценява руските загуби по различни начини: някои източници говорят за почти 200 хиляди убити и около 400 хиляди ранени, което съвпада с данните на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна за 635 хиляди убити и ранени руснаци.

 

Демографската катастрофа в Украйна
Преброяването от 2001 г. отчете 48 милиона жители. Тази цифра е спаднала до 40 милиона в началото на 2022 г., преди руската инвазия, според украински правителствени служители. От началото на войната през февруари 2022 г., според ООН, повече от 6 милиона души са избягали от Украйна, а Русия е завзела нови земи, общото население на контролираната от Киев територия е спаднало до 25-27 милиона души.

 

WSJ също така отбелязва, че дългосрочният ефект от войната ще се отрази на демографската ситуация: в допълнение към смъртта на военните, Украйна има най-ниска раждаемост. През първите шест месеца на тази година смъртността надхвърли раждаемостта три пъти: регистрирани са около 250 хиляди смъртни случая и само 87 хиляди раждания, което е с 9% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени