Общото събрание на ООН осъди с голямо мнозинство руската анексия в Украйна

Четири държави гласуваха "против" - Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа

Общо събрание на ООН
Общо събрание на ООН Източник: UN

Общото събрание на ООН в сряда с голямо мнозинство осъди опитите на Русия да анексира четири региона на Украйна. Резолюцията беше подкрепена от 143 държави, а 35 държави, сред които Китай и Индия, се въздържаха, съобщи BBC. Четири държави гласуваха "против" - Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.

Макар и символичен, това беше най-големият брой гласове срещу Русия след началото на войната.

 

Миналата седмица на голяма церемония в Кремъл президентът Владимир Путин подписа документи за присъединяването на източните украински региони Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон към Русия. 

 

Резолюцията призовава международната общност да не признава претенциите на Русия за анексиране и изисква "незабавното им отменяне". Тя приветства и "изразява силната си подкрепа" за усилията за деескалация на конфликта чрез преговори. Президентът на Украйна Володимир Зеленски изказа благодарност на страните, които го подкрепиха.

 

Гласуването в Общото събрание беше предизвикано, след като Русия използва правото си на вето, за да предотврати действия в Съвета за сигурност - органът, който отговаря за поддържането на международния мир и сигурност. Като постоянни членове Китай, Съединените щати, Франция и Обединеното кралство също имат право на вето в съвета.

 

Припомняме, че Общото събрание на ООН във вторник не подкрепи предложението на Русия за тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области. То се противопостави и на преразглеждането на възможността за организиране на тайно гласуване.

 

Русия анексира голяма част от Запорожка област и три други региона, след като проведе непризнати от международната общност референдуми - гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни.

 

Редица държави обявиха, че няма да признаят референдумите и анексията. Сред тях са и съюзници на Русия като Сърбия, които се обявиха срещу антируските санкции.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени