Общото събрание на ООН в исторически вот с голямо мнозинство осъди Русия за инвазията в Украйна

Москва получи безпрецедентен отпор от страна на Запада, чиито санкции нанесоха тежък удар по финансовата й система

Общо събрание на ООН
Общо събрание на ООН Източник: UN

Общото събрание на ООН днес гласува с голямо мнозинство резолюция, с която осъжда Русия за инвазията й в Украйна, и поиска Москва да спре огъня и да изтегли военните си сили - акт, който има за цел да изолира Русия в световната организация. Резолюцията, подкрепена от 141 държави членки на Общото събрание от общо 193, стана резултат от рядка по рода си извънредна сесия, свикана от Съвета за сигурност на ООН в момент, когато украинските сили се сражаваха за пристанището Херсон, подложени на въздушни удари и разрушителни бомбардировки, които принудиха стотици хиляди хора да избягат от града.

 

Текстът на резолюцията "осъжда руската агресия срещу Украйна". Последният път, когато Съветът за сигурност е свиквал на извънредна сесия Общото събрание на ООН, е бил през 1982 г. според сайта на световната организация. Трийсет и пет страни членки, включително Китай, се въздържаха, а пет държави, сред които Русия, Сирия и Беларус, гласуваха против резолюцията.

 

Макар резолюциите на Общото събрание на ООН да не са обвързващи, те имат сериозна политическа тежест. Русия разрушава критична инфраструктура, включително за питейна вода и газ за милиони хора и изглежда се готви да засили бруталността на кампанията си срещу Украйна, каза в реч пред Общото събрание американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

 

"Това е един изключителен момент", каза Томас-Грийнфийлд. "Днес повече от всеки един момент от най-новата история ООН е изправена пред предизвикателство", каза тя и призова: "Гласувайте "За", ако смятате, че страните членки на ООН, включително вашата собствена, имат право на суверенитет и териториална цялост. Гласувайте "За", ако смятате, че Русия трябва да бъде държана отговорна за своите действия".

 

След почти една седмица Русия все още не е постигнала целта си да свали от власт украинското правителство, но получи безпрецедентен отпор от страна на Запада, чиито санкции нанесоха тежък удар по финансовата й система, а големи държави изтеглиха инвестициите си от страната. Вашингтон наложи няколко пакета санкции, включително срещу руския президент Владимир Путин и Централната банка на Русия, от началото на руската инвазия в Украйна - най-голямата военна офанзива в Европа от края на Втората световна война.

 

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени