Одеса е атакувана с дронове по море, силни експлозии се чуват в града

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

Атака с дронове
Атака с дронове Източник: Telegram

Одеса е атакувана с няколко групи дронове по море. Прозвучаха серия силни експлозии в украинския черноморски град. Сирените в града и областта се включиха в 23:56 ч. и все още продължават.

 

"Обръщаме се към жителите на Одеса и Одеска област да не напускат безопасните места и укритията до края на отбоя. Това е много важно", призова Олег Кипер, председател на одеската областна военна администрация, в профила си в Telegram.

 

 

"Според актуализираните данни по време на нощното нападение са ранени двама патрулни полицаи, които са се насочили към мястото на удара, за да окажат помощ на гражданите. По време на втората експлозия служителите на реда са получили наранявания от взрив на мина. Те са хоспитализирани, състоянието им е стабилно", коментират от Южните сили за отбрана последиците от нощната атака с дронове над Одеса.

 

Военните показаха и видеоклипове и снимки на разрушенията, на които е подложено учебно заведение в града заради удар на руската армия. "Да се разбие колежът, да се плашат децата, да се наруши образователният процес - всичко това са средствата за терор, с които врагът оказва натиск върху мирните жители на Одеса. Така ли се налага "руският свят" на младото поколение?", казват от Силите за отбрана.

 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени