Официално: Антъни Блинкен е новият държавен секретар на САЩ

Номинацията на Блинкен бе приета с 78 на 22 гласа при гласуването в Сената

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: CDN

Американският сенат потвърди кандидатурата на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ. С това на един от най-дългогодишните приближени на президента Джо Байдън бе дадена задачата да върне позициите на САЩ на международната сцена, съобщава Bloomberg.

Номинацията на Блинкен, който е бивш заместник-държавен секретар и част от хората на Байдън в сенатската Комисия по външни работи, бе приета с 78 на 22 гласа във вторник. Той бе поредният представител от екипа по национална сигурност на новия президент, след като кандидатурите на новия директор на националното разузнаване Аврил Хейнс и министърът на отбраната Лойд Остин бяха потвърдени.

 

"Американското лидерство все още има значение", каза Блинкeн на изслушването си в сенатската комисия по външните работи на 19 януари, припомня Асошиейтед прес.

Блинкен ще е изправен пред редица предизвикателства още от първия си ден на поста. Той ще трябва да навигира плановете за подновяване на иранското ядрено споразумение. Той ще трябва и да търси новини начини за справяне с Русия и Китай, който остават едни от основните предизвикателства за американската външна политика.

В по-общ план той ще трябва да убеди останалата част от света, че американската външна политика няма да променя курса си всеки път щом се смени властта във Вашингтон.

Това ще е трудна задача, имайки предвид, че новата администрация на Джо Байдън си постави за задача да промени голяма част от инциативите от ерата Тръмп – от замразяване на плановете за строеж на газопровод с Канада до оказване на натиск върху Израел за контрола на Западния бряг и преосмислянето на подкрепата си за лидери като Виктор Орбан в Унгария.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени