Официално: Антъни Блинкен е новият държавен секретар на САЩ

Номинацията на Блинкен бе приета с 78 на 22 гласа при гласуването в Сената

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: CDN

Американският сенат потвърди кандидатурата на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ. С това на един от най-дългогодишните приближени на президента Джо Байдън бе дадена задачата да върне позициите на САЩ на международната сцена, съобщава Bloomberg.

Номинацията на Блинкен, който е бивш заместник-държавен секретар и част от хората на Байдън в сенатската Комисия по външни работи, бе приета с 78 на 22 гласа във вторник. Той бе поредният представител от екипа по национална сигурност на новия президент, след като кандидатурите на новия директор на националното разузнаване Аврил Хейнс и министърът на отбраната Лойд Остин бяха потвърдени.

 

"Американското лидерство все още има значение", каза Блинкeн на изслушването си в сенатската комисия по външните работи на 19 януари, припомня Асошиейтед прес.

Блинкен ще е изправен пред редица предизвикателства още от първия си ден на поста. Той ще трябва да навигира плановете за подновяване на иранското ядрено споразумение. Той ще трябва и да търси новини начини за справяне с Русия и Китай, който остават едни от основните предизвикателства за американската външна политика.

В по-общ план той ще трябва да убеди останалата част от света, че американската външна политика няма да променя курса си всеки път щом се смени властта във Вашингтон.

Това ще е трудна задача, имайки предвид, че новата администрация на Джо Байдън си постави за задача да промени голяма част от инциативите от ерата Тръмп – от замразяване на плановете за строеж на газопровод с Канада до оказване на натиск върху Израел за контрола на Западния бряг и преосмислянето на подкрепата си за лидери като Виктор Орбан в Унгария.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Високотехнологичните оръжия от САЩ разпиляват армията на Путин в Украйна - унищожени са 87% от руски сухопътни сили в на

Сега е важно помощта да стигне бързо в Украйна, пишат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени