Огромна експлозия с жертви в химически обект в германския град Леверкузен

Местните медии уточняват, че експлозията изглежда е станала в инсталация за изгаряне на опасни отпадъци на обекта

Взрив в химическия завод в Леверкузен
Взрив в химическия завод в Леверкузен Източник: Twitter

Огромна експлозия в химически парк в западногерманския град Леверкузен изпрати колона черен дим във въздуха, като властите призоваха жителите да останат на закрито и да затворят прозорците си, предаде "Франс прес". "Ройтерс" уточнява, че един човек е загинал, а няколко се водят за изчезнали. Спешните служби са спасили 12 ранени и още четирима, които са били сериозно ранени. Освен това петима души се водят за изчезнали.

 

Взривът в индустриалния обект Chempark предизвика предупреждение за "изключителна опасност" в предупредителното германско приложение NINA, призовавайки жителите да затворят всички врати и прозорци и да звънят колкото е възможно по-малко на телефонните номера за спешни случаи, за да са колкото е възможно по-свободни. Полицията в близкия град Кьолн написа в "Туитър", че са затворили няколко магистрали в района на Леверкузен заради "големи щети".


Жители са уточнили, че взривът е можело да бъде чут надалеч, като някои казват, че прозорците им са се разтресли от силата на експлозията. Мнозина споделиха кадри в социалните мрежи на дима, виещ се от химическия обект в квартал "Буериг" на Леверкузен, в който се помещават няколко известни компании, включително Bayer, Evonik Industries и Lanxess. Местните медии уточняват, че експлозията изглежда е станала в инсталация за изгаряне на опасни отпадъци на обекта. "Ройтерс" допълва, че взривът е предизвикал пожар в склад за гориво.

 

"По все още неизвестни причини е имало експлозия в Chempark в Леверкузен", заяви компанията Chempark в своя "Туитър", добавяйки, че пожарникарите са на мястото на инцидента. "Жителите са помолени да се преместят в затворени стаи и да държат вратите и прозорците затворени", допълниха от компанията.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени